Groot tekort aan binnenkort verplichte rookmelders

Een rookmelder.
thinkstock Een rookmelder.
Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Maar doordat er de laatste maanden een ware stormloop was op de toestellen - mede dankzij een grootschalige preventiecampagne - zitten verschillende brandweerzones, gemeenten en preventieverenigingen zonder voorraad. 

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Warenhuizen en doe-het-zelfzaken verkopen wél nog rookmelders. Maar experts waarschuwen voor de kwaliteit. "Wie via ­gemeenten of brandweerkorpsen een rookmelder koopt, is zeker van de kwaliteit", zegt brandpreventiespecialist Tim Renders. "Onze vrees is dat mensen in hun zoektocht ­mogelijk minderwaardige ­apparaten kopen.”

Wat is dan een goede rookmelder? “Een goede rookmelder moet een CE-keuring hebben, een batterij met een levensduur van tien jaar én een testknop", besluit Renders.

Lees ook: 

Rookmelders zijn verplicht vanaf 2020: “Wie denkt dat hij het bij een brand wel kan redden zonder, is niet goed wijs”
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van Looy

  Heb al meer dan 20 jaar 3 rookmelders in mijn huis en heb ze al eens vervangen omdat de houdbaarheid van die toestellen 10 jaar is. En ik moet zeggen dat ze hun werk doen, we hebben eens een keer de boter in de pan te lang op het gasvuur laten staan, gevolg, en er kwam een dikke blauwe wolk uit de pan en de rookmelder in de living begon onmiddellijk te piepen, dus ik zou zeggen aan iedereen installeer gewoon een rookmelder, het kan je leven reden. 12 Euro per rookmelder is niet veel.

 • Francinne Declerque

  @eddie, in de karwei in nederland van het merk angeleye, heb je er eentje voor net geen 25 euro met een lithium batterij, die 10 jaar meegaat heb er me zo 2 gekocht. Van hetzelfde merk zoek ik er nog eentje in combinatie met een co melder. Geen idee of Die hier ook verkocht worden. Is nog steeds goedkoop, een blokbatterij jaarlijks vervangen loopt op.

 • peter maas

  Heb er hier al een paar jaar hangen die ik heb gekocht via een chinese site,keuring enz.....staat er allemaal op en werkt prima.

 • Peeters Wendy

  En wie gaat dat komen controleren als iedereen dat heeft?

 • daniel steens

  Mensen denk toch eens na voor julie reageren ik heb er gisteren 4 besteld 2 voor mij en 2 voor mijn moeder die naast mij woont 70 euro voor de 4 voldoen aan al de normen gaan (normaal) 10 jaar mee tis toch voor uw eigen veiligheid en die van uw kinderen 35 euro voor 10 jaar das 3.5 euro per jaar is dat teveel ???