Groot feest op Vossenplein nu er geen parking komt

PHOTO_NEWS
De tegenstanders van het Vossenplein hebben hun slag binnengehaald, nu het schepencollege van de stad Brussel besliste dat er toch geen parking komt onder het plein. Er volgt een overwinningsfeest van 14 tot 21 maart, naar aanleiding van de 142ste verjaardag van de voddenmarkt. Oppositiepartij Groen verlegt de strijd naar de andere drie parkings.

Op de persconferentie van burgemeester Mayeur, die plaatsvond in het politiecommissariaat aan het Vossenplein, was ook het Actiecomité van de Marollen vertegenwoordigd. "We waren er steeds van overtuigd dat een parking onder het plein niet wenselijk was, en dat er een oplossing moest komen voor de echte problemen van de buurtbewoners", zegt voorzitter Anne-Marie Appelmans. "We hebben samengezeten met de burgemeester om tot een constructieve oplossing te komen die aanvaardbaar is voor zowel de handelaars, de buurtbewoners als de gebruikers."

Niet iedereen binnen de protestbeweging is het daar echter mee eens: "Dit actiecomité vertegenwoordigt ons niet. We moeten solidair blijven met de bewoners van de andere buurten", zegt een dame die buiten staat te wachten.

Het Platform Marollen, dat enkele dagen na de bekendmaking van het project eind november werd opgericht, blijft waakzaam en wil eerst de alternatieven bestuderen. In een communiqué laat het platform weten voorstander te zijn van een overleg tussen handelaars, winkeliers en bewoners alvorens met oplossingen te komen.

Oppositiepartij Groen is tevreden met de tegemoetkoming: "Eindelijk komt het stadsbestuur uit zijn ivoren toren", zegt gemeenteraadslid Bart D'Hondt. Hij voegt daar echter meteen een waarschuwing aan toe: "Ga de confrontatie met de burgers niet opnieuw aan. Wacht niet tot er weer 300 man naar de gemeenteraad komt om de plannen voor de andere parkings te herbekijken."