Groot aantal Vlaamse tieners kampt met psychische klachten

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Een groot deel van de Vlaamse tieners kampt met psychische klachten. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een groot onderzoek van de KU Leuven, dat VRT NWS en Knack konden inkijken. Daarin werden bijna 2.000 Vlaamse tieners bevraagd over hun mentale gezondheid. Vooral sociale factoren blijken een grote rol te spelen.

In het onderzoek kregen 1.913 jongeren uit het eerste, derde en vijfde middelbaar van scholen over heel Vlaanderen een vragenlijst. Daarin moesten ze aangeven hoeveel last ze ondervinden van bepaalde psychische symptomen, zoals slecht slapen, angstig zijn, moeite hebben om zich te concentreren of denken aan de dood. 

Uit de resultaten van de studie blijkt dat de meerderheid, bijna de helft van de ondervraagde jongeren, milde psychische klachten ervaart. Een op de drie geeft aan geen of zeer milde klachten te hebben, maar er zijn ook jongeren die matige (15,4 procent) tot zelfs zeer ernstige (2,2 procent) klachten hebben.

Volledig beeld

"Maar het is niet omdat je deze klachten af en toe hebt, dat er een probleem is met je geestelijke gezondheid. De aantallen lijken hoog, maar veel van de onderzochte klachten zijn eigenlijk kenmerkend voor tieners", zeggen de onderzoekers. Daarom willen ze volgend jaar en over drie jaar dezelfde jongeren opnieuw bevragen. "Op die manier zouden we echt een heel volledig beeld krijgen van hoe de psychische klachten evolueren en wat de oorzaak zou kunnen zijn van bepaalde problemen", zegt professor Inez Germeys van de KU Leuven.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jonas Verbruggen

  De boomers en gen x zijn weer delusional als ik dit zo lees. Wie heeft deze generatie opgevoed, wie heeft er op slechte politiek gestemd? Wie heeft het land volgepropt met mensen? Juist, alleen wij moeten daar nu mee leven. En het internet is daar nog een schepje boven op.

 • Eva Munet

  Rubbrecht Godelieve Ik ervaar het tegenovergesteld. In westerse landen bestaan daar wetten tegenover, omdat het sociaal niet aanvaard is, het feit dat er geen wetten tegen bestaan in moslimlanden is omdat het sociaal aanvaard wordt ... en jij mag voor mijn part jou kop zo ver in het spreekwoordelijke zand steken als jij zelf wil, maar verwacht niet dat ik dat ook doe

 • Mieke Vhuyst

  Niet moeilijk, zij moeten dagelijks de kracht van verandering en multiculturele verrijking ondergaan. Meer dan de oudere Vlamingen gezien de bevolkingssamenstelling binnen de respectievelijke leeftijdsgroepen. Het komt natuurlijk zelden in het nieuws maar regelmatig wordt er wel ergens een autochtone tiener in elkaar geslagen door een groepje allochtonen. De verbale agressie is een dagelijks gegeven. Uiteraard zijn ze dan angstig....

 • Rubbrecht Godelieve

  Psychische problemen zijn dikwijls het gevolg van familiale en of andere problemen of trauma's. Dat wordt in onze samenleving nog altijd door velen genegeerd of weggelachen. Dat dezen bij zichzelf eens binnenkijken en zien wat zei zouden doen mochten ze in de plaats zijn van mensen met serieuze psychische problemen. Lichamelijke problemen worden nog altijd gemakkelijker aanvaard door de samenleving. Hoop voor hen dat ze er zelf niet mee te maken krijgen!!!!

 • Guy Dupont

  @chris moerman "gebrek aan geloof. vroeger ging men naar de kerk".. Ja, dat zal helpen; werp al uw kommer op de heer! (en het is opgelost)