Grondwettelijk Hof vernietigt deel transgenderwet: naast M en V ook X mogelijk op identiteitspapieren

photo_news
Het Grondwettelijk Hof heeft een deel van de transgenderwet vernietigd. "Personen met een niet-binaire genderidentiteit moeten ook de mogelijkheid hebben om het geslacht in hun geboorteakte aan te passen aan hun genderidentiteit", zo oordeelt het. Dat betekent concreet dat er naast de keuze tussen M en V ook een derde mogelijkheid X voorzien moet worden.

Met de uitspraak haalt holebiorganisatie çavaria haar slag thuis. Çavaria reageert erg tevreden op de beslissing van het Grondwettelijk Hof om een deel van de transgenderwet te schrappen. “Dit is een historische beslissing”, zegt woordvoerder Jeroen Borghs. 

LGBTI+-belangenorganisatie çavaria stapte naar het Grondwettelijk Hof tegen de transgenderwet. Volgens de organisatie gaat die wet niet ver genoeg, omdat ze non-binaire of genderfluïde personen uitsluit. De wet voorziet dat transgender personen geen medische geslachtsverandering meer moeten ondergaan om het geslacht op hun identiteitsdocumenten te laten veranderen, maar enkel ‘man’ of ‘vrouw’ zijn een optie. Een mogelijkheid voor wie zich in geen van beide vakjes thuis voelt, is er niet. 

“Het is nu aan het parlement om het maatschappelijke debat te voeren, en wij zijn bereid om daaraan mee te werken”, klinkt het. Borghs denkt bijvoorbeeld aan een derde optie, ‘X’, of simpelweg de afschaffing van geslachtsregistratie. “Maar wij doen nu geen suggesties. Dat maakt deel uit van het maatschappelijk debat.”

Onherroepelijkheid

Het Grondwettelijk Hof schrapt ook de onherroepelijkheid van de transgenderwet. Tot nog toe kon iemand het geslacht één keer probleemloos aanpassen, maar wie het meerdere keren wilde aanpassen moest een veel ingewikkeldere procedure doorstaan. “Maar de huidige procedures met onder meer de wachttijd volstaan om fraude tegen te gaan”, meent Borghs.

Tot slot vindt çavaria het belangrijk dat de transgenderwet op zich van kracht blijft. “Mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat we terug gaan naar de situatie van voor 2018", verzekert Borghs. “De wet wordt nu verder geoptimaliseerd. Voor de mensen die destijds in de kou bleven staan is de erkenning die het Grondwettelijk Hof nu geeft erg belangrijk in het streven naar sociale en maatschappelijke gelijkheid.”
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Zoals mijn kleinkinderen terecht stellen. Een meisje (vrouw) heeft een vagina en een jongen (man) een piemel. Elk leeft in zijn werkelijkheid? Wel, wat ze me ook proberen door de strot te duwen, ik in de mijne. Vrijheid van geloof noem ik dat. En ik heb het niet over een of andere idiote religie.

 • Andreas Eeckhout

  Onderwijs de mensen over het verschil tussen geslacht en gender. Toch raar dat progressieven het verschil niet willen ziet tussen geslacht en gender? De meeste mensen worden als man of vrouw geboren en heeft te maken met de voortplanting. Hoe je u voelt is een andere zaak. Dat staat voor elke mens vrij maar dat staat niet op een identiteitskaart. Binnenkort wordt je als onzijdig geboren tot je 18 bent en zelf een keuze mag maken. Menselijk zijn en idioterie liggen soms dicht bij elkaar.

 • Gerard Braeckmans

  Wat gaan ze nog allemaal uitvinden? De moderne mens zijn capaciteiten kent geen grenzen, daarom is er ook al die miserie.

 • benny vandersanden

  Tegenwoordig worden wij allemaal gedwongen om mee te gaan in de fantasie van een paar sneeuwvlokjes die de realiteit gewoon niet aankunnen. DNA heeft het laatste woord, punt uit. Wat ze in hun privé van hun eigen maken interesseert mij niet maar kom mij er niet mee lastigvallen of vertellen wat ik moet zeggen

 • DIRK VAN DESSEL

  In een volbloed democratie is het democratisch verkozen "Wetgevende Macht" die de "regels" in wetgeving vastlegt, die de "Rechterlijke Macht" dient toe te passen. In een "Rechtersbeleid" ("Gouvernement des Juges") legt de "Rechterlijke Macht" via al of niet politiek benoemde rechters hun macht op aan de "Wetgevende Macht". Dat "Grondwettelijk Hof" werd in 1980 opgericht en kan dus ook ontmanteld worden.