Grondwetexpert: “Ongezien dat partij met fundamentele bezwaren in regering blijft zitten”

Theo Francken tijdens de plenaire vergadering.
Photo News Theo Francken tijdens de plenaire vergadering.
Gisterenavond beklemtoonde premier Charles Michel (MR) in een nogal vage speech in de plenaire Kamer dat hij naar Marrakech gaat en de grondwet respecteert. “De grondwet is geen vodje papier”, klonk het. Maar veel definitieve antwoorden gaf Michel niet in zijn verklaring. Grondwetspecialist Christian Behrendt probeerde in ‘De Ochtend’ op Radio 1 duidelijkheid te scheppen.

“Er is in de grondwet een grondwettelijke vereiste van consensus. Dat betekent dat er in de ministerraad een consensus moet zijn voor een beslissing. Als die consensus er niet is, kan de beslissing niet genomen worden. De grondwet is ook een instrument dat iedereen op een bepaald moment verplicht om tot een oplossing te komen. Als dat definitief níet lukt en het dossier volledig geblokkeerd is, bestaat er een ander beginsel van de grondwet: “se soumettre, ou se démettre”, “ingeven of ontslag geven”, zei Behrendt in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 

Behrendt benadrukt dat de situatie op langere termijn niet houdbaar is. “Het was gisteren relatief surrealistisch. Als je niet weet dat N-VA in de meerderheid zit en je stapt de Kamer binnen, dan zou je tot de conclusie komen dat het een oppositiepartij is. Ik denk dat het in ons land nog nooit gebeurd is dat een partij met fundamentele bezwaren tegen de lijn van de regering in een regering zit en blijft zitten. Normaal trek je je dan terug en ga je in oppositie”, aldus de grondwetspecialist.

“Er moet zeker groen licht zijn binnen de regering om naar Marrakech en naar New York te trekken. De vraag is of één partij zich kan blijven verzetten, wetende dat er zo’n duidelijk groen licht is van het parlement”, gaat Behrendt verder. De meerderheid is momenteel zelfs zo groot dat die voldoende is om de grondwet te wijzigen.  “Een resolutie is natuurlijk geen grondwetswijziging, maar 107 stemmen op 150, dat is meer dan een tweederdemeerderheid.”

Bekijk hier de toespraak van premier Charles Michel in de plenaire Kamer:
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Boer Harms

  Kort en bondig: dat er eens één persoon aan de bevolking komt uitleggen wat het Pact werkelijk inhoud. In duidelijke mensentaal zodat, met alle respect, de boertjes onder de bevolking het ook begrijpen. Zal niet mogen zeker?

 • pierre robben

  Deze grondwetexpert draait de zaken om. Dit is wat hij had moeten zeggen: "Als er geen consensus is, moet je niet in Marrakesh gaan zeggen dat er wel een consensus is." Het zijn dus al de andere partijen die de grondwet als een vodje papier beschouwen.

 • Philippe JANSSENS

  Misschien heeft NVA meer verantwoordelijkheidsgevoel dan de anderen en willen ze de kiezers niet voor de leeuwen en hanen gooien. Getuigt van moreel bewustzijn.

 • wim CLAES

  ik had liever commentaar gehad over het pact en de gevolgen voor ons. maar daar geen woord over.

 • Lilianne Van Neylen

  Dus, moeten uitstappen maar als ze uitstappen kan de rest doen wat ze willen? Dat is het toppunt van democratie Belge!