Groepsvordering tegen Facebook ingeleid: Test Aankoop eist 200 euro per bedrogen Facebookgebruiker

Screenshot
Voor de Brusselse rechtbank van koophandel is vandaag de groepsvordering ingeleid die consumentenorganisatie Test Aankoop heeft ingesteld tegen Facebook, naar aanleiding van het Cambrigde Analytica-schandaal. Test Aankoop eist een schadevergoeding van 200 euro per gebruiker en tot nu toe zouden al meer dan 33.000 mensen interesse getoond hebben in de collectieve vordering. Facebook betwist de bevoegdheid van de Belgische rechtbanken, zodat het proces nog flink wat voeten in de aarde zal hebben.

"In maart barstte het schandaal rond Cambridge Analytica los en werd het gebruik door Facebook van gebruikersgegevens onder de aandacht gebracht, zonder dat die gebruikers zich hiervan bewust waren. Laat staan dat ze ook akkoord gingen", zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Sinds 2014 werden er zo meer dan 50 miljoen gebruikers in geluisd.”

Samen met zusterorganisaties in Italië, Spanje en Portugal stuurde Test Aankoop een formele ingebrekestelling naar Facebook, met de vraag welke maatregelen het bedrijf zou nemen om de gevolgen van de door consumenten opgelopen schade te herstellen en om de toepassing van het respecteren van de consumentenrechten te garanderen. Omdat er geen reactie kwam, legde Test Aankoop op 25 juni een verzoek neer tot collectieve rechtsvordering bij de rechtbank van koophandel. Die werd vandaag ingeleid.

Misbruik

"Daar is meteen gebleken dat Facebook de bevoegdheid van de Belgische rechtbank betwist, omdat enkel de Ierse rechtbanken bevoegd zouden zijn", zegt Simon November. "De Brusselse rechtbank neemt nu een maand om een conclusiekalender te bepalen. Wij eisen een compensatie van 200 euro per consument voor dit misbruik van persoonlijke gegevens. Mensen staan daar niet bij stil, maar onze gegevens zijn geld waard. Facebook heeft er grote winst mee gemaakt”, aldus de woordvoerder. “Inschrijven kan nog steeds.”

“Geen bewijs”

In een reactie zegt een woordvoerder van Facebook dat er vooralsnog geen bewijs is dat er data van Facebookgebruikers buiten de VS, inclusief Belgische gebruikers, gedeeld is met Cambridge Analytica. “Het is voor ons een topprioriteit om de informatie en de privacy van mensen te beschermen”, aldus de woordvoerder nog. “We werken voortdurend om potentiële problemen te identificeren en op te lossen.”

Bekijk ook:
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lode Lemmens

  Je bent niet verplicht een FB-account aan te maken. Trouwens, het is gratis. Wanneer je een gratis bioscoopticket krijgt ga je dan achteraf ook schadevergoeding eisen wanneer de film niet naar uw goesting was?

 • Peter Straetemans

  FB weet alles van je, zelfs als je er nepgegevens gebruikt en een nepnaam. Probeer maar eens en binnen de kortste keren lig je ervan af. Hoe kunnen ze dan je echte naam weten?

 • james vroman

  maak je geen illusie ...als je langs de vitrine van een winkel loopt weten ze al in wat je zoal geïnteresseerd bent en hoeveel geld je op je bank hebt

 • Carla Van Geel

  Waar halen de bedrijven die onze brievenbussen vol publiciteit proppen dan onze adressen? Waar halen ze onze telefoonnummers om ons van alles en nog wat aan te smeren? Zelfs telenet probeert via tel. duurdere opties aan te smeren! Mogen we onze afgepakte tijd dan ook factureren? Pure jaloezie, ze willen Zuckerman nekken, that's all !

 • Desmet Jacques

  Natuurlijk is het om die 200 euro vast te krijgen. Onze gegevens zitten overal, bank & arts & winkels etc etc. Desmet Jacques - Kortemark