Groep van Tien start onderhandelingen van laatste kans over aanvullend pensioen

Pieter Timmermans, voorzitter van het VBO.
BELGA Pieter Timmermans, voorzitter van het VBO.
Voor de Groep van Tien, het belangrijkste overlegorgaan van de sociale partners, lijkt het vandaag erop of eronder. "Het is vandaag of het is over", stelde VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans voor aanvang van de onderhandelingen over voornamelijk het rendement van het aanvullend pensioen. "Er is een waterkans op een akkoord", klonk ACV-voorzitter Marc Leemans echter niet al te optimistisch.

Daags na de nationale betoging van het gemeenschappelijk vakbondsfront proberen werkgevers en vakbonden in de Groep van Tien een akkoord te vinden over verschillende sociale dossiers, met als voornaamste het rendement van het aanvullend pensioen.

Wat Unizo-topman Karel Van Eetvelt betreft, heeft de nationale betoging geen invloed op de onderhandelingen. De actieplannen van de socialistische vakbond ABVV daarentegen - zo beslist het Luikse ABVV vandaag over een provinciale 24 urenstaking op 19 oktober - zitten hem wel dwars. "Je kan niet onderhandelen met een stakingsdreiging op de achtergrond", klonk het. Van Eetvelt wil eerst duidelijkheid over de plannen alvorens de onderhandelingen aan te vatten.

'Je kan niet onderhandelen met een stakingsdreiging op de achtergrond'

Karel Van Eetvelt

Momentum

In die onderhandelingen zal het aanvullend pensioen een centrale plaats hebben. De sociale partners moeten een oplossing zoeken voor de huidige wettelijk verplichte rendementsgaranties (3,25 procent voor de werkgeversbijdragen, 3,75 procent voor de werknemersbijdragen), die door de lage rentes volgens de werkgevers onhoudbaar zijn.

De sociale partners gaven zichzelf ruim twee weken geleden een maand de tijd om tot een consensus te komen, maar zo lang zal het niet duren. "Het momentum is er", aldus Timmermans. "Er is al drie à vier jaar discussie over het dossier, en we hebben al twee keer uitstel gevraagd aan de regering. Wat mij betreft gaan we nu tot de finish."

Van Eetvelt zat op dezelfde lijn: "We moeten vandaag afronden."

Waterkans

Alle partners benadrukten dat er een haalbaar en betaalbaar systeem moet komen, maar dat betekent niet dat een akkoord nabij is. "Er is een waterkans dat het lukt", aldus Leemans. "Het is echt moeilijk overleg, want de marges zijn aan beide kanten heel klein."

De andere vakbonden lieten minder in hun ziel kijken voor aanvang van de onderhandelingen. "Een akkoord is altijd mogelijk als je een gulden middenweg vindt", verklaarde federaal secretaris van het ABVV Miranda Ulens, die de verontschuldigde voorzitter Rudy De Leeuw vervangt. "We zijn altijd bereid te zoeken naar een akkoord, maar niet te allen prijze", klonk het dan weer bij Olivier Valentin, nationaal secretaris van de liberale vakbond.

Andere dossiers die op de tafel zullen komen, zijn bijvoorbeeld die van de inkomensgarantieuitkering (IGU) en van de tijdelijke werkloosheid.

De federale regering heeft beloofd een eventueel akkoord van de sociale partners te respecteren, op voorwaarde dat het budget en het regeerakkoord gerespecteerd worden.

Marc Leemans (ACV).
BELGA Marc Leemans (ACV).

'Er is een waterkans dat het lukt. Het is echt moeilijk overleg, want de marges zijn aan beide kanten heel klein'

Marc Leemans, ACV