Groenen willen van parlementsleden gewone werknemers maken

Jo Vandeurzen kwam in het oog van de storm terecht nadat bleek dat hij bij zijn vertrek nog 391.000 euro zou opstrijken.
Photo News Jo Vandeurzen kwam in het oog van de storm terecht nadat bleek dat hij bij zijn vertrek nog 391.000 euro zou opstrijken.
De groene Kamerfractie wil verder sleutelen aan het statuut en de verloning van de parlementsleden. Zo moeten Kamerleden een statuut krijgen dat te vergelijken valt met dat van gewone werknemers uit de publieke en private sector. Daarnaast mag er geen cumul meer zijn van de uittredingsvergoeding met het inkomen uit een ander mandaat en mag het loonplafond gerust nog een stuk lager.

De Ecolo-Groen-fractie schuift de voorstellen naar voren naar aanleiding van de uittredingsvergoeding waarop Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aanspraak kan maken, wanneer hij volgend jaar de Wetstraat de rug toekeert. Maar de groenen broedden al langer op de ingrepen en schreven enkele weken geleden al een brief naar Kamervoorzitter Siegfried Bracke om het thema op de agenda te plaatsen.

“Loon is loon”
Het basisprincipe achter de voorstellen is dat politici en werknemers op dezelfde manier moeten worden behandeld. "Loon is loon", luidt het. "Dat betekent dat we uitzonderingsregimes als de grote onbelaste forfaitaire onkostenvergoeding afschaffen. Het volledige loon van parlementsleden wordt voortaan belast en voor de indiening van de beroepskosten geldt dezelfde regeling als voor gewone werknemers.”

De groenen willen ook één statuut voor alle werknemers, dus een statuut voor parlementsleden dat vergelijkbaar is met dat van gewone werknemers. Ook hier geen uitzonderingsprocedures, bijvoorbeeld bij de opbouw van pensioenrechten. Kamerleden krijgen wel een opzegvergoeding die vergelijkbaar is met de regeling die elders voor ontslagen werknemers bestaat.

Scherper loonplafond
Als het van de ecologisten afhangt, wordt een cumul van de uittredingsvergoeding met het inkomen uit een andere job of mandaat niet meer toegestaan. De opzegvergoeding wordt in maandelijkse schijven betaald en de forfaitaire onkostenvergoeding wordt niet meer in rekening gebracht. De vergoeding stopt bovendien bij een nieuwe job. De groenen volgen daarmee de Vlaamse regeling voor uittredende burgemeesters en schepenen.

Ze willen tot slot het loonplafond verder aanscherpen. Dat bedraagt vandaag 150 procent van de parlementaire vergoeding. De regeling werd deze legislatuur -mede onder impuls van Ecolo-Groen- uitgebreid tot de bijzondere functies in het parlement. Een volgende stap moet een plafond zijn van 125 procent dat geldt voor alle vergoedingen uit publieke functies en mandaten.
126 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Rodts

  Groen is zegt dat nu tot ze zelf in de regering zouden zitten .Roepen van de zijlijn is gemakkelijk als je daar toch niks kan veranderen he .

 • james vroman

  alle uitredende parlementairen Niet meer vervangen ....GAME OVER !!we hebben er teveel !

 • Jean Van de Woestyne

  En hoeveel hebben Mieke Vogels en anderen destijds ontvangen Groen ?

 • Karel Valgaern

  josé De Mulder: slechter dan nu kan het nooit worden. Blijkbaar is "hoog opgeleiden" synoniem voor graaiers als ik naar de politici kijk (of toch de overgrote meerderheid)

 • Nancy Verhoeven

  Dat gaat niet pakken bij de regeringspartijen.