Groenen sluiten het premierschap niet uit

Kamerfractieleider Kristof Calvo wordt naar voor geschoven als mogelijke premier.
Jan De Meuleneir/Photo News Kamerfractieleider Kristof Calvo wordt naar voor geschoven als mogelijke premier.
De groenen sluiten het premierschap niet uit. "Dat is een mogelijkheid. Indien de kiezer het toelaat, zullen de ecologisten hun verantwoordelijkheid nemen", verklaarde Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet vandaag op de Franstalige online nieuwszender LN24.

Mochten de groenen aan zet zijn, wie zou dan kandidaat-premier zijn? Nollet citeert een aantal mogelijkheden: Kamerfractieleider Kristof Calvo, Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi of Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Hoewel hij de enige is met ervaring als minister, ziet Nollet voor zichzelf die rol niet weggelegd. "Ik ben niet de meest nuttige persoon voor die functie", luidde het.

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde de groenen al voor als de minst wenselijke coalitiepartner, na PVDA. "De hoofdzaak zal zijn of N-VA op de verkiezingsavond kan worden omzeild. Wij werken daaraan", antwoordt Nollet. 
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Almaci en Calvo zijn zot van glorie en bangelijk overtuigd van hun grote gelijk. Als die 5 jaar mogen meeregeren dan zullen ze zichzelf en de samenleving in de vernieling rijden. Eigenlijk zou de N-VA zich moeten terugtrekken en die pipo's laten doen. Na die 5 jaar haalt de N-VA dan meer dan 40%.

 • anna vandenberg

  Van mij mag Calvo premier worden en zijn vriend Somers van de Vlaamse gemeenschap dan zullen veel mensen terug gebombardeerd worden naar de realiteit. Zoals vriend Somers voorstelde, België moet bestuurd worden zoals Mechelen een schuldenpot die niet te overzien is. De twee heren vluchten voor de schulden die ze gemaakt hebben en zoeken een uitweg om hun speeltuintje te laten betalen door gans Vlaanderen.

 • vanaeken jokke

  Er hebben er hier onder toch veel liggen slapen toen Elio de zonnekoning premier was.De allerslechtste premier en regering ooit.Belastingen en taksen pest belastingen op ondernemingen bedrijven die naar het buitenland vertrokken record aan faillissementen, twee jaar loonblokkering verdoken indexsprong. Verborgen lijken die miljarden gekost hebben begrotingstekort dat meer dan het dubbele was van deze regering.

 • leppens victor

  Ik hoop dat er een groen-rode federale regering komt. En dan zijn de Venezolaanse toestanden niet veraf. Dan zullen de Belgen eens écht boeten voor hun stemgedrag,net zoals de Venozelanen nu. mvg.vanuit Hongarije

 • marcel mampaey

  Myrtle zet uw groene bril af wat deze regering gedaan heeft had al 10 jaar geleden moeten gebeuren . met de utopische voorstellen van groen gaan we regelrecht naar toestanden zo als in GRIEKENLAND die hadden hun bevolking ook van alles beloofd en heeft het land op de rand van de afgrond gebracht. regeren is meer dan alleen klimaat en het zijn de werkenden die het gelag zullen betalen. MARLEEN HALLEMANS