Groen zet De Wever voor het blok en dient symbooldossiers in: “Zien of hij toenadering meent”

Bart De Wever en Wouter Van Besien tijdens een interview voor deze krant net voor de verkiezingen.
Foto Jan Aelberts Bart De Wever en Wouter Van Besien tijdens een interview voor deze krant net voor de verkiezingen.
Groen-kopman Wouter Van Besien dient maandag op de Antwerpse gemeenteraad twee van zijn symbooldossiers in. De partij zet zo N-VA-formateur Bart De Wever voor het blok om duidelijkheid te krijgen of die zijn toenadering meent of niet. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Het gaat om de invoering van de autoluwe binnenstad en de aanpak van de wachtrij voor sociale woningen. "Ik zal met veel aandacht naar de standpunten van alle partijen luisteren en zeker naar die van de N-VA", zegt Van Besien in De Morgen. "De afgelopen jaren voerde de partij van De Wever een constante oorlog in de gemeenteraad. Hij zegt dat hij hiermee wil stoppen. Ik ben benieuwd."

Breed gedragen coalitie

Als formateur houdt De Wever de deur open voor een groene bestuursdeelname in Antwerpen. Zijn voorkeurscoalitie met CD&V en Open Vld heeft slechts een zetel op overschot. Dat is volgens hem te krap om daadkrachtig te besturen. Hij alludeert daarom op een breed gedragen coalitie van de winnaars met Groen.

Maar Groen twijfelt aan de oprechtheid van De Wever. De partij vermoedt dat hij een strategisch spel speelt: de formateur zoekt toenadering om CD&V en Open Vld zenuwachtig te maken.
400 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Bonte zet Groen voor het blok en gunt ze geen zetel. Zien of postjes belangrijk zijn voor deze linkse maagdelijke trado-partij. (had ook een titel kunnen zijn in de krant).

 • Ronny Ooijen

  jack vandenhende, in tegenstelling tot u, voelen velen zich niet geroepen om zulke bloedzuigers te verheerlijken. Gelukkig weten steeds meer mensen hoe de door u o zo bejubelde partij is ontstaan (of de geschiedenis). Maar het is uw volste recht om vertrouwen te hebben in (letterlijk) volksverraders.

 • Lucien Peeters

  Mensen betalen blijkbaar liever 21 % btw dan 6 % op hun elektriciteitsfactuur, want dan hadden ze toch anders gestemd.

 • André Herbots

  Jan Peeters, pas maar op want De Wever is een groot strateeg.

 • jack vandenhende

  @Marc Camp , als u denkt de geschiedenis beter te kennen , dan hebt u waarschijnlijk nooit naar Villa Politica gekeken , in de eerste dagen dat deze regering in het parlement ( probeerde te ) debatteren , en hebt u dan niet gezien ( of willen zien ) op welke schandalige wijze PS , Spa , Ecolo en Groen , Jambon , Franken en Van Overtveldt aanpakte . Die oorlog is wel degelijk in het Federale parlement begonnen en voortgezet in Antwerpen , door de linkse partijen .