Groen wil Zuckerberg naar de Belgische Kamer halen

Facebook-baas Mark Zuckerberg tijdens zijn hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.
AFP Facebook-baas Mark Zuckerberg tijdens zijn hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.
De fractie Ecolo-Groen wil in de Belgische Kamer een hoorzitting met Facebook-topman Mark Zuckerberg. De partij wil meer uitleg over de gegevens van 61.000 Belgen die werden misbruikt.

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica heeft wereldwijd de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers verzameld. Die werden onder meer gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Dinsdag en woensdag werd Facebook-topman Zuckerberg over het schandaal ondervraagd in de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Ook het Europees Parlement nodigde hem intussen uit. Volgens Facebook zouden immers 2,7 miljoen Europeanen getroffen kunnen zijn. 

Ecolo-Groen wil Zuckerberg, of zijn vertegenwoordiger in België, ook in de Kamer horen. "Die 61.000 Belgische getroffenen, maar ook de andere gebruikers, hebben recht op transparantie en bescherming van hun privacy. Facebook moet zich dus ook in ons land komen verantwoorden, en onze prangende vragen beantwoorden", zegt Stefaan Van Hecke, Kamerlid van Groen. Ecolo-Groen roept de regering ook op werk te maken van duidelijke en strikte regelgeving op vlak van online privacybescherming, zeker ten aanzien van social media-platformen.

De kans dat Zuckerberg naar ons land komt, is heel klein. Naar het Europees parlement wilde hij wel een afgevaardigde van zijn bedrijf sturen, maar zelf zou hij niet komen, antwoordde hij eerder op de uitnodiging van de voorzitter van het Europese parlement, Antonio Tajani. Voor zover bekend heeft Zuckerberg sindsdien niets meer van zich laten horen.
71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Deckers

  @Johan Geyskens: ik lig ook plat van het "lagen". En Groen wordT met de dag pathetischer. Zijt gij ooit naar school geweest ? Slecht gespendeerde tijd zo te zien, maar het zijn natuurlijk anderen die volgens jou de pipo's zijn hé... Er is een spreekwoord over een pot en een ketel, hoe ging het ook alweer ?

 • Daniël Gyssens

  .Wat een belachelijke partij is dat.Ze kunnen ook Sinterklaas eens naar de kamer halen .En daar worden subsidies aan gespendeerd aan die zeveraars !

 • Erwin Borloo

  Groen! de partij van naieve schoolkinderen

 • Johan Geyskens

  Ik lig plat van het lagen en mijn buikspieren doen ervan pijn......Groen word met de dag pathetischer en deze pipo's willen het land besturen.....

 • Karel Van Geel

  Gelukkig hebben we Groen om Belgie belachelijk te maken in het buitenland.