Groen wil nationaal park in elke provincie

Het Nationaal Park Hoge Kempen.
Mine Dalemans Het Nationaal Park Hoge Kempen.
Groen wil minstens één nationaal park per Vlaamse provincie. Dat kan gerealiseerd worden door natuurgebieden met elkaar te verbinden, zo klinkt het. Volgens de partij moet de sterk versnipperde natuur op die manier omgevormd worden tot grote robuuste natuurgebieden die een beschermde status krijgen.

Dat heeft de partij gezegd bij de voorstelling van een actieplan om de biodiversiteit in Vlaanderen beter te beschermen. Groen wil verder ook meteen aan de slag met een nieuwe boskaart, het wil de betonstop versneld invoeren en jaarlijks 3.000 hectare aan bos en natuur extra creëren.

Hittegolven

“Economie, tewerkstelling, gezondheid, water, erfgoed en toerisme winnen allemaal bij meer natuur", zegt Tine Van den Brande, kandidate voor Groen in Antwerpen. "Natuur maakt mensen gezonder en creatiever, zorgt voor een omgeving waar het goed wonen is, zwengelt de economie en werkgelegenheid aan en is de goedkoopste bescherming tegen hittegolven en wateroverlast."


Groen ziet in elke provincie een gebied dat zich ertoe leent om omgevormd te worden tot nationaal park. Het gaat om de Brabantse Wouden in Vlaams-Brabant, het Mechels Rivierengebied in Antwerpen en de bos- en veldgebieden Drongengoed-Bulskampveld in Oost- en West-Vlaanderen. Limburg heeft al een nationaal park: het Nationaal Park Hoge Kempen.

Concreet kunnen kleine, versnipperde stukken natuur met elkaar verbonden worden door de aanleg van groene corridors, bufferzones en ecoducten, meent de partij. Ook moet elk stedelijk gebied tegen 2030 een stadsbos krijgen.

Wateroverlast

De groenen stellen verder ook voor om beek- en riviervalleien te herstellen en overstromingsgebieden te creëren om wateroverlast te voorkomen, en om landbouwers te ondersteunen om bij voedselproductie zorg te dragen voor de natuur en het landschap. "Deze maatregelen zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit, ze zijn ook gunstige maatregelen voor de strijd en bescherming tegen de klimaatverandering", zegt Chris Steenwegen, de voormalige directeur van Natuurpunt en kandidaat voor Groen in Vlaams-Brabant.

Groen engageert zich om het budget voor natuur te verdubbelen van 105 miljoen naar 210 miljoen euro. "Dat is een rechtstreekse investering in de gezondheid van al onze landgenoten. Elke euro die we investeren in natuur verdient zichzelf vele malen terug", besluit Van den Brande.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Winkelmans

  Waardevolle groene ruimten zijn essentieel voor de mentale gezondheid van mensen. Overal , ook in de stad. Bovendien mogen wij niet egoïstisch zijn en denken aan de fauna en flora die ook hun plaats moeten hebben en aan al degeen die na ons komen die het recht hebben op waardevolle natuur. Wie beslissing daarin neemt zal me worst wezen. Maar doen is de boodschap.

 • Ludovic De Beuckeleer

  dat ze eens eerst beginnen met het stoppen van bomen om te kappen , dat zou al een grote stap voorwaarts zijn . nu worden er bomen gekapt door bos en natuur , en door andere instanties .

 • Carl Vangenechten

  Dit is zeker een programmapunt dat we van een groen partijtje mogen verwachten, maar dat niets oplost van de vele problemen waarmee een regering zich moet bezighouden. Groen is niet klaar voor het echte werk.

 • Etienne De Bondt

  met groen gaan we veel bossen hebben,maar gaan we er ook in mogen? het is niet de eerste keer dat zij een mooi stuk natuurgebied willen sluiten voor het publiek. Vraag het maar eens aan Dua en de inwoners van Niel.

 • Annie Broeckx

  Iedere provincie had al groene oppervlakten tot de bossen in handen gegeven werden aan bepaalde groepen.Met deze groepen als natuurpunt en bospunt kunnen er nooit nationale parken komen.Met heide en poelen en hier en daar boom en wat struiken creëren de groene houthakkers geen natuurparken.