Groen wil eenrichtingsverkeer in de trein

EPA
Om een volwaardige heropstart van het openbaar vervoer vlot te laten verlopen, doet Groen-Ecolo enkele voorstellen. Zo willen de partijen eenrichtingsverkeer in de wagons en een gedifferentieerd tarief.
Groen verwacht dat het in de loop van de komende maanden niet mogelijk zal zijn om de capaciteit van vroeger te evenaren. Omdat veel mensen zich toch opnieuw zullen moeten verplaatsen, doet de partij een reeks voorstellen.

Zo wil Groen een gedifferentieerd tarief, met onderscheid tussen piek- en daluren. Ritten tijdens die laatste moeten goedkoper worden, om reizigers aan te sporen de spits te mijden. De NMBS-app moet in realtime aangeven welke treinen druk zijn. De eersteklassewagons worden geschrapt om de drukte te spreiden.

Op kritieke lijnen en uren moeten langere treinstellen worden voorzien. Groen stelt onder meer voor om oude treinstellen opnieuw in dienst te nemen of treinstellen die buiten dienst zijn versneld te herstellen.

Met het oog op de social distancing oppert de partij om eenrichtingsverkeer in te voeren in de wagons. Om het op- en afstappen goed te laten verlopen, moet worden aangeduid wat het doel is van elke deur of een systeem worden ingevoerd waarbij bijvoorbeeld enkel in de even wagons kan worden opgestapt.

Om de hygiëne te respecteren, wordt de ticketcontrole tot slot vervangen door een visuele check en krijgt het personeel beschermend materiaal. Aan de reizigers zouden mondmaskers worden uitgedeeld.

Lees ook: Rug aan rug in de lift, deuren open, apart aankomen: vakbonden en werkgevers akkoord over kader voor heropstart economie
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gaston Batsleer

  Haalbaarheid is problematisch beste mensen van GROEN. Doe een simulatie en je zal zien dat de trein nog meer vertraging heeft als iedereen achter elkaar aanloopt/afstapt/door alle wagons stapt. Wanneer gaan politici eerst nadenken en hun voorstel uittesten alvorens de media er me te bestoken en te besluiten dat het onhaalbaar is!

 • Filip DeCock

  uit de commentaren blijkt duidelijk dat afbreken eenvoudiger is dan opbouwen

 • Gino Sinnesael

  "... Zo wil Groen een gedifferentieerd tarief, met onderscheid tussen piek- en daluren...". Dus twee werknemers bij dezelfde baas moeten een verschillend tarief betalen omdat ze een ander werkschema hebben?

 • Jozef Vermeulen

  Hoe zit het eigenlijk met de abonnementen? Betaalt de NMBS die terug voor al diegenen die nu verplicht thuis moeten werken?

 • Jan Boden

  Het enige wat Groen moet doen is langdurig zwijgen, dat zal ons vooruit helpen.