Groen wil bindende klimaatwet laten schrijven door academici: “Het is nu of nu”

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
BELGA Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
Groen wil dat de volgende federale regering een bindende klimaatwet laat uitschrijven door academici. "We willen een klimaatcoalitie met sociaal hart op de been brengen", zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci vanavond in Gent. Om de gevolgen van de klimaatopwarming te beperken, wijken de verschillende beleidsniveaus ook best voor een gecentraliseerde klimaatminister, die over een eigen klimaatbegroting kan beschikken. 

Almaci gelooft niet dat de bestuurlijke aanpak van de huidige regeringen voldoende resultaten oplevert. "We hadden de afgelopen legislatuur tien verschillende ministers van klimaat, en we hebben niet één klimaatdoelstelling behaald", zei ze op een campagne-evenement rond klimaat in Gent.

Draagvlak

De Groen-voorzitter ziet draagvlak voor een bindende klimaatwet. Studiebureau Ivox peilde voor de partij dat 70 procent van de Vlamingen achter die aanpak staat. Een even grote groep vindt dat er meer moet gebeuren om het klimaat te redden en zowat 80 procent van de Vlamingen staat achter een algemene C02-heffing voor vervuilende bedrijven.

"Als ik kijk naar het draagvlak in de samenleving, zie ik hoop. De klimaatbeweging heeft deze verkiezingen nu al gewonnen. Het enige wat ontbreekt is politieke actie", aldus Almaci.

De klimaatwet moet ook toekomstige regeringen binden en zou geschreven worden door academici. De klimaatminister zou instaan voor de uitvoering en over een afzonderlijke klimaatbegroting beschikken.

“Ongrondwettelijk”

De klimaatwet moet ook toekomstige regeringen binden en zou gebaseerd zijn op de groene klimaatwet die begin dit jaar in het parlement is behandeld. De tekst is geschreven door vier universiteiten: twee Nederlandstalige en twee Franstalige, maar kreeg een negatief advies van de Raad van State omdat ze ongrondwettelijk zou zijn.

Groen wil de tekst niet loslaten en pleit voor een institutionele hervorming, zodat de klimaatwet een tweede kans krijgt in het federaal parlement. De volgende regering moet voor Groen ook een klimaatminister laten instaan voor de uitvoering van die ambities. Die zou ook over een afzonderlijke klimaatbegroting beschikken. 

Twaalf jaar

Almaci deed haar pleidooi in Gent op een klimaatevenement met tientallen jongeren en hun grootouders. Daar beantwoordde het kopstuk samen met lijsttrekkers Stefaan Van Hecke en Björn Rzoska vragen van de aanwezigen. Ze verwees ook naar het internationaal engagement dat ons land is aangegaan.

"Het IPCC zegt dat we nog twaalf jaar hebben om in actie te schieten. Als we de klimaatverandering willen stoppen, zullen we het samen moeten doen. Het is nu of nu", aldus Almaci in de Gentse Eskimo-fabriek.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rania Desaegher

  Wie gaat er dan bepalen welke academici dit moeten zijn? De invloed van de mens op het klimaat is onduidelijk en er bestaat geen consensus over. Laat ons geen geld verspillen aan maatregelen waarover men niet weet of ze zullen helpen.

 • Jens Vranckx

  Dus, die denken echt dat ze het magnetische veld van de aarde begrijpen, a.k.a. het klimaat? Door de geschiedenis kwam het al vaker voor, zelf periodes dat het 2 graden warmer was dan nu. Maar de mens heeft er zich ook doorgesleurd. Er zijn toen ook grote sterftes geweest. We denken veel te kortzichtig, bekijk het globaal en hoe we ons voorbereiden. en met heffingen raak je er niet, de uitstoot is er toch, in het 'buitenland'. De invloed van de zon en omgeving is ook nog niet aan bod gekomen.

 • Gilbert Vermeersch

  Ik denk dat Mr bourgeois gelijk heeft, dit is bedrog. Als ik de cijfers, 70%, 80% van de Vlamingen achter de Groenen staan, is dat inderdaad meer dan fel overdreven.. dat is gewoon keihard liegen. Om te kotsen..

 • dominique castelein

  ik wil een Porsche,10 cylinder,alles erop en eraan,gratis tankkaart,gratis verzekering,gratis onderhoud,almaci mag ik de facturen naar je adres op sturen,dat is pas solidariteit

 • Ivan Roelands

  Toch wel spijtig dat een beweging die zich groen noemt zo weinig afweet van hoe de natuur en het milieu zich gedragen en dus maar vol aan de kar gaan hangen van spijbelende kinderen voor het klimaat om zo goedkoop stem gewin te realiseren. Het is te hopen dat zij niet in de regering geraken want dan gaan de werkende mensen zich blauw aan belastingen betalen om dan terug te gaan leven van voor 1914. De mens is maar voor 0.7% verantwoordelijk hiervoor.