Groen: “We staan voor vijf kille en hardvochtige jaren in Vlaanderen”

Groen-voorzitster Meyrem Almaci.
BELGA Groen-voorzitster Meyrem Almaci.
Oppositiepartij Groen verwacht zich aan “vijf kille en hardvochtige jaren in Vlaanderen”. De nieuwe Vlaamse regering heeft “een beschamend gebrek aan sociale en klimaatambitie”, zegt voorzitster Meyrem Almaci in een eerste reactie op het regeerakkoord.

Formateur Jan Jambon stelde maandagmiddag samen met de partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open Vld de grote lijnen uit zijn regeerakkoord voor. Hoewel het voor de details, vooral budgettair dan, wachten blijft op de volledige 300-pagina’s tellende tekst, is het voor Groen al duidelijk dat het “vijf kille jaren” worden.

“Dat het woord armoede niet is gevallen, zegt veel over de plannen van Jambon I”, vindt voorzitster Meyrem Almaci. “Er is een beschamend gebrek aan sociale en klimaatambitie. Deze regering kiest niet voor een warm Vlaanderen, maar voor een kil en hardvochtig Vlaanderen.”

“Jan Zonder Klimaatplan”

De groenen hebben onder meer kritiek op de plannen rond nieuwkomers. Die zullen een hogere drempel over moeten vooraleer ze toegang krijgen tot zaken als een sociale woning of de Vlaamse sociale bescherming. “Voor mensen die het al moeilijk hebben, komen er meer regels en minder kansen”, vindt Almaci. “Blijkbaar vindt deze regering het nodig om nog meer drempels op te werpen om Vlaming te mogen of kunnen zijn.”

Ook qua klimaat is de nieuwe regering al gebuisd, zegt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. “Sterke Jan wordt Jan Zonder Klimaatplan”, klinkt het. “Dit akkoord lijkt zelfs onder de afgesproken Europese lat te zakken. Dat is veel minder dan de Scandinavische en Nederlandse ambities waarnaar verwezen wordt.”

Vlaamse symbolen

Er klinkt tot slot ook kritiek op de meer symbolische elementen uit het regeerakkoord, zoals de Vlaamse canon. “De uitdagingen zijn immens, maar blijkbaar heeft deze regering langer gediscussieerd over Vlaamse symbolen dan over een krachtig klimaatbeleid. Na een zoveelste zomer met hittegolven en droogtes, zat werkelijk niemand op dat soort navelstaarderij te wachten.”

Federaal fractieleider Kristof Calvo stoort zich vooral aan het hoofdstuk samenleven. Daar zat “duidelijk een vierde partij mee aan tafel, en het was niet Groen”, zegt hij op twitter. “Meer drempels en minder kansen, het zit na de startnota ook in het regeerakkoord.” Ook de beslissing om de samenwerking met interfederaal gelijkekansencentrum Unia stop te zetten, kan bij Calvo op weinig begrip rekenen. “Vintage Vlaams Blok”, noemt hij dat.
133 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lamya Latoen

  Thomas Hulsmans ik had het niet beter kunnen zeggen.

 • DIRK VAN DESSEL

  "Hard vochtige jaren" ???? Zou het veel gaan regenen, Groen ?

 • Dries Peeters

  Goed voor onze portefeuille. Wie gooit er nu graag onnodig geld weg.

 • lucette cardon

  Vijf kille jaren dat geloof je toch zelf niet ik geef die nieuwe Regering geen zes maand en ze zitten op hun gat !!! En dan zal Vlaams Belang nog meer stemmen ronselen v-want de mensen zijn het zat en zijn diep ontgoocheld in de NVA. We staan terug waar we geëindigd zijn moesten daarvoor verkiezingen komen die stukken van mensen hebben gekost !!! ALLEMAAL ONBEKWAME !!!!!!

 • Van Eersel Guy

  Niet ok voor groen, dan zal het wel goed zijn voor de gewone mens