Groen: "We moeten klimaat redden door maatregelen te nemen met een sociaal hart”

An Moerenhout en Jessika Soors.
Stefan Van de Weyer An Moerenhout en Jessika Soors.
"Om het klimaat te redden pleit Groen vooral voor maatregelen op vlak van openbaar vervoer en renovatie van woningen. Het moeten echter maatregelen zijn met een sociaal hart, zodat sociaal kwetsbare mensen niet uit de boot vallen. Vandaag is dat nog te veel het geval." Dat zegt An Moerenhout, die in Vlaams-Brabant de Vlaamse lijst voor Groen trekt. De partij opende vandaag haar Vlaams-Brabantse provinciaal campagnehuis in de Leuvense Bondgenotenlaan.

"Er dient in de eerste plaats ingezet te worden op meer bussen en treinen om op die manier een alternatief te vormen voor de wagen. Niet volop investeren in wagens en weginfrastructuur dus,  zoals de Vlaamse regering doet. Hetzelfde geldt voor betaalbaar, ecologisch wonen. In plaats van vooral middelen te besteden aan eigenaars van woningen moet het geld naar renovatie gaan. Sociaal kwetsbare mensen moeten meer recht krijgen op betaalbaar wonen én openbaar vervoer. Om het klimaat te redden, moet tot slot de open ruimte meer gevrijwaard worden en moeten er ook meer bossen aangeplant worden.”

Jessika Soors benadrukte als lijsttrekster voor de Kamer dat er meer aandacht moet uitgaan naar de voedingsbodems die leiden tot radicalisering. "Men kan niet kan spreken van een veilige samenleving als er armoede en onvoldoende welzijn heerst. Het zijn immers voedingsbodems die er bij sommige mensen toe leiden dat ze radicaliseren. Ik pleit ook voor een correct beleid ten aanzien van gevangenissen, justitie en re-integratie van gedetineerden.”

Soors werkt als deradicaliseringsambtenaar in Vilvoorde, maar zal zo goed als zeker verkozen worden als volksvertegenwoordiger. Daarom heeft ze nu al haar opzeg gegeven.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Staelens

  Om het klimaat te redden moet CO2 en CH4 uitstoot stoppen. Daar zijn bestaande oplossingen voor, implementeer ze. De mythe (fake news) van CO2 opslag in bossen mag stilletjes aan de wereld uit. In de laatste 500 miljoen jaar is er enkel aanzienlijk permanente koolstof opslag geweest in oceanen (kalksteen en olie/gas) en mangroves (kolen). De bossen hebben een ander nut: bv. biodiversiteit en fijn stof lucht filters.

 • Ignace Debonne

  En met hoeveel ton vermindert de CO2 uitstoot hierdoor en hoeveel zal het kosten?

 • ludo marissen

  Hou de poen maar klaar

 • Marc Baeyens

  Spijbelen voor de natuur en te zelver tijd spijbelen om met het vliegtuig op vakantie gaan. Wie van die twee spijbelaars kan men het meest geloven ?

 • Ben Strubbe

  Er is berekend dat de renovatie van de woningen tussen 40.000 en 80.000 euro zal kosten. Wie dat gaat betalen en hoe is nog steeds onduidelijk. En dat terwijl heel het klimaatdebacle niet meer dan een hoax mag genoemd worden gebaseerd op foute klimaatmodellen waarvan het IPCC zelf heeft toegegeven dat ze niet geschikt zijn om langetermijnvoorspellingen te doen.