Groen voert gesprekken met alle partijen voor Brusselse regering, behalve Vlaams Belang

Arnaud Verstraete.
BELGA Arnaud Verstraete.
Vermits Groen met vier zetels de grootste Nederlandstalige fractie in het Brussels Parlement is geworden, heeft de partij ook het initiatiefrecht voor de coalitiebesprekingen. De partij had vandaag al contact met alle partijen die in het Brussels Parlement vertegenwoordigd zijn, op het Vlaams Belang na. Dat lichtte Arnaud Verstraete, die samen lijsttrekster Elke Van den Brandt de gesprekken leidt, toe aan Belga, terwijl PVDA nog moest langskomen.

"We hebben geluisterd naar elke partij. Wat zijn hun prioriteiten? Hoe evalueren ze de verkiezingsuitslag? Wat zijn hun verwachtingen?", aldus Verstraete, die erop wees dat het nog niet om echte onderhandelingen ging. 

Morgen wil Groen een synthese maken van de contacten en bekijken hoe het nu verder moet, en of er nog bijkomende contacten nodig zijn voor te beslissen met wie er verder gewerkt wordt aan een coalitie. Ter herinnering: voor de Brusselse coalitie moet er zowel een meerderheid zijn langs Franstalige als langs Nederlandstalige kant.

Op basis van de uitslag zijn er niet veel mogelijkheden. In het nieuwe Brussels halfrond zetelen vier leden van Groen, drie vertegenwoordigers van Open Vld, one.brussels-sp.a en N-VA, en telkens één van CD&V, Vlaams Belang, Agora en PVDA. Om een meerderheid te hebben volstaat het dat Groen een akkoord vindt met twee driemansfracties. Wellicht wordt de keuze met of zonder N-VA. 

Cieltje Van Achter (N-VA) liet alvast na afloop niet in haar kaarten kijken. "De kiezer heeft een duidelijk signaal gegeven. De traditionele partijen hebben een pandoering gekregen. Het is duidelijk dat Brussel moet veranderen", verklaarde ze. Open Vld'er Sven Gatz vond de sfeer van het gesprek "aangenaam en hartelijk". Hij zei tegen het einde van de week een signaal van Groen te verwachten voor verdere stappen.

Gatz herinnerde eraan dat het een traditie is dat Franstaligen en Nederlandstaligen elk afzonderlijk onderhandelen over de vorming van een Brusselse regering. Pas als er aan elke kant een akkoord is, gaan beide delegaties samen rond tafel zitten. Maar het is evident dat er ook parallelle gesprekken zijn tussen de twee taalgroepen. Er is volgens hem al een eerste contact gewest.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Der Kinderen

  Ik heb zo de indruk dat de waarden en samenleving die groen ons wil opdringen niet veel meer met groen te maken hebben. Gooi almaci en Calvo eruit en vaar een rechtsere koers en u zal wonderwel meer vlamingen aanspreken en effectief iets meer kunnen doen dan nu heulen met ecolo en hier al uw stemmen verliezen

 • GLENN Van Den Broeck

  De partij die staat voor anti discriminatie, discrimineert het Vlaams Belang. Zal ni mogen van haar zusterpartij Ecolo. Rechts en Links eens proberen tot een consensus komen, dan heb je uw geld verdient als politicus!

 • michel grillet

  Dus wel met extreem links??Goe bezig!!pffff

 • daan aerts

  Als het van groen moest afhangen moest iedereen met de kruiwagen gaan rijden. Groen is echt een prul-partij. En niet alleen in belgie

 • Rania Desaegher

  Dat verbaast me niets, die arrogantie tov andersdenkenden is Groen ten voeten uit.