Groen, sp.a en PVDA dienen motie in tegen subsidieplannen Vlaamse regering

Katia Segers.
BELGA Katia Segers.
PVDA, sp.a en Groen dienen straks een motie in tegen de subsidieplannen van de Vlaamse regering. De partijen doen dat op basis van artikel 73 van het Vlaams Parlement. Dat meldt Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a).

De Strategische Adviesraad voor Cultuur (SARC) is bijzonder kritisch voor de plannen van de Vlaamse regering om geen subsidies meer toe te kennen aan "segregerende" verenigingen in het sociaal-cultureel volwassenenwerk. De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen de veelbesproken decreetswijziging deze week nog goedkeuren in het parlement, maar de SARC noemt de juridische basis van het voorstel "wankel".

Segers vindt het ongehoord dat de meerderheid een wijziging van het decreet "holderdebolder door het parlement wil jagen". Volgens haar is de opzet van het decreet zelf zeer problematisch, want “het viseert bepaalde bevolkingsgroepen, vergroot de grip van de regering én installeert willekeur".

“Vertrouwensbeginsel geschonden”
"De meerderheid wil haar eigen voorstel door het parlement jagen zonder hoorzittingen, zonder bespreking in de commissie, zonder overleg met de sector en zonder advies van de Raad van State", benadrukt het Vlaams parlementslid. "Nochtans is het voorlopig advies van de SARC zeer duidelijk en zeer negatief: dit voorstel wordt al te snel door het parlement gejaagd, het schendt het vertrouwensbeginsel én heeft een wankele juridische basis."

"Een ongeziene manier van werken treft een vitale sector, het sociaal-culturele werk dat het weefsel van onze samenleving vormt", zegt Segers. De sp.a roept de meerderheid op om de agendering van dit voorstel van decreet terug te trekken en het voorstel te laten behandelen op de gebruikelijke democratische weg: mét advies van Raad van State, in overleg met de sector, met hoorzittingen en een voorafgaande bespreking in de commissie.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Het wordt tijd dat iedereen zelf voor zijn luxe hobby's en projectjes betaald. Ik ken een jonge alleenstaande vrouw met drie kinderen, die werkt in een grootwarenhuis en zich niet kan veroorloven om ziekteverlof te nemen tijdens haar chemo behandeling. Ze kan niet rekenen op OCMW steun omdat ze een bescheiden woning heeft waarvoor ze wel een lening afbetaald. Wie verdedigt die mensen, niemand, ze klagen niet en laten zich niet gebruiken voor eigenbelang van politici.

 • Knaeps Daniel

  Subsidies, als je niet zelf bedruipend bent, heb je geen reden van bestaan. Altijd maar profiteren.

 • hilde van damme

  Een mooi en democratisch initiatief om veel van deze nutteloze subsidie-verslindende linkse organisaties wat te doen besparen. Er mag meer geld gaan naar niet-linkse ngo's en organisaties. Proficiat voor deze moedige beslissing.

 • Marc Baeyens

  Dat de oppositie dan ook de nodige maatregelen voorstelt om deze besparingen op een andere manier te compenseren. Oppositie voeren louter met politieke doeleinden is al te gemakkelijk.

 • Lea Van Heybeeck

  Ook die partijen blijven maar geld pompen in allochtonen waarvan ze hopen dat die voor hen gaan kiezen. De werkende zullen alles wel betalen. Bah! Het wordt hoog tijd dat al die subsidies afgeschaft worden zeker beginnend bij al die Kleine duistere VZW’s. Schaf ook ineens die subsidies voor ALLE godsdiensten af.