Groen, sp.a, CD&V en Open Vld vragen bindende milieumaatregelen voor multinationals

Groen-voorzitster Almaci Meyrem.
Photo News Groen-voorzitster Almaci Meyrem.
Groen, sp.a, CD&V en Open Vld hebben gisterenavond tijdens een kopstukkendebat in Gent gepleit voor internationaal bindende milieuwetgeving voor multinationale ondernemingen. N-VA legde bij monde van Europees kandidaat Assita Kanko eerder nadruk op een dialoog met bedrijven. Op het vlak van mensenrechten moet ons land wel een assertieve voortrekkersrol vervullen, klonk het bij alle partijen.

"We moet bedrijven aanmoedigen om het milieu te respecteren. Dat is een partnerschap, we moeten hen faciliteren", vond Kanko, die op de tweede plaats staat van de Europese N-VA-lijst. Groen-voorzitter Almaci vroeg tijdens het debat, dat georganiseerd werd door koepelorganisatie 11.11.11, een internationaal politiek engagement van ons land en verwees naar Eternit, een Belgische onderneming die de productie van asbest in India opvoerde nadat het in Europa werd verboden.

‘Enkel in eigen land verontwaardigd zijn maar ondertussen in de rest van de wereld dingen laten gebeuren, dat is niet consequent’

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

“Enkel in eigen land verontwaardigd zijn maar ondertussen in de rest van de wereld dingen laten gebeuren, dat is niet consequent", aldus Almaci. "Er is een Europese richtlijn die zegt dat bedrijven en mensenrechten hand in hand moeten gaan. De lidstaten moeten daarmee aan de slag. Maar België heeft dat veel te weinig gedaan.”

Nood aan dwingend kader

CD&V vraagt ook om bijkomende inspanningen van multinationals. "Er is nood aan een dwingend kader", zei Vlaams parlementslid Sabine de Bethune, die ook de belastingen voor multinationale ondernemingen wil verhogen. Ze vraagt ook bijkomende inspanningen om mensenrechten te vrijwaren. Zo verwijst de Bethune naar een app die mannen in Saudi-Arabië controle laat uitvoeren op hun vrouw. "Ik heb minister-president Geert Bourgeois gevraagd om Apple en Google te vragen die apps uit hun aanbod te halen. Hij zegt dat het niet zijn bevoegdheid is om daarin tussen te komen."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ook Open Vld-kandidaat Alicja Gescinska vroeg om bindende maatregelen en verwees naar Europese concurrentiewetgeving. "Margrethe Vestager van de Alde-groep (van Europese liberale fracties, nvdr) heeft ervoor gezorgd dat Google bijna 1,5 miljard euro boete moet betalen omdat ze zich niet aan de concurrentieregels houden."

Middenveld

De organisatie had gisterenavond een debat aangekondigd met behalve de aanwezige Groen-voorzitter Meryem Almaci ook sp.a-voorzitter John Crombez, CD&V-voorzitter Wouter Beke, Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en PVDA-voorzitter Peter Mertens. Maar die laatsten lieten zich allemaal op het laatste moment verontschuldigen.

"Er zijn slechts een aantal debatten waar collega-voorzitters niet op afkomen: die van het het middenveld. Op die van de werkgeversorganisaties komen ze altijd allemaal", zei Almaci daarover nog.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • peter colson

  Als ze maar extra belastingen mee kunnen heffen, dan staan CD&V en GROEN op de barricaden voor bindende maatregelen. Moesten Belgische belastingen iets oplossen, dan hadden we een overshottenberg ipv een schuldenberg en was er geen armoede. Maar je afvragen wat ze met het belastinggeld doen is tegenwoordig al politiek incorrect en plat populisme

 • Dirk Vregels

  Dus die enkele multinationals die nog niet vertrokken waren moeten nu ook weg uit Belgie? Waar gaat GROEN dan al dat geld halen voor de politiekers hun lonen en pensioenen? Ze komen hier nu al te kort.

 • Ludovic De Beuckeleer

  dat ze allemaal ( de politieke partijen ) zwart op wit zetten wat ze willen en hoe ze dat gaan doen , dat vallen er al veel door de mand en is het straks voor de kiezer duidelijk met welk kluitje ze in het riet gestuurd worden.

 • thierry bollaert

  tuurlijk is die milieuheisa politiek gestuurd(hebben agalev en groen die achter de schermen hen begeleiden!!)en onze kinderen maar sancties krijgen als ze 1 dag te vroeg van school wegblijven ,om een goedkopere reis te boeken!!dan is een doktersbriefje nodig.BELACHELIJK allemaal tegenwoorgig in de maatschappij.

 • MARCEL VAN DEN EYNDE

  om dan nadien verwonderd te zijn dat de bedrijven vertrekken naar het buitenland....