Groen presenteert negen topprioriteiten en wil werk maken van een vermogensregister

Archiefbeeld: federaal fractieleider Kristof Calvo, Groen-voorzitter Meyrem Almaci en de Vlaamse fractieleider Björn Rzoska
Photo News Archiefbeeld: federaal fractieleider Kristof Calvo, Groen-voorzitter Meyrem Almaci en de Vlaamse fractieleider Björn Rzoska
Groen heeft vandaag haar negen topprioriteiten voor de nakende federale en Vlaamse verkiezingen voorgesteld in Mechelen. De partij wil onder meer een pak extra leerkrachten, meer middelen voor zorg op maat, een hoger nettoloon voor de lage en middeninkomens, hogere uitkeringen en pensioenen, een omslag naar een klimaatneutrale samenleving en meer investeringen in openbaar vervoer. Om dat te betalen, kijkt Groen onder meer naar een bijdrage van de grootste vermogens en haalt de partij dan ook het vermogensregister van onder het stof.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci en de federale en Vlaamse fractieleiders Kristof Calvo en Björn Rzoska hadden het vandaag over negen "verbintenissen" en "engagementen" en ondertekenden zelfs symbolisch een "contract met de burger", al willen ze niet expliciet spreken over breekpunten aan de onderhandelingstafel na de verkiezingen. "Dit zijn wel dé prioriteiten die we op tafel zullen leggen", zegt Almaci. "Om ze te realiseren, zullen we elke stem nodig hebben." Almaci sprak  opnieuw haar voorkeur voor een progressieve coalitie uit, maar is bereid om met iedereen behalve Vlaams Belang te praten.

"Wij bekampen ook niemand, maar willen focussen op wat ons allen verbindt", zegt Almaci. De bijhorende affichecampagne moet dat laatste onderstrepen: er staan geen Groen-politici op afgebeeld, maar wel burgers die "een partner zoeken in het beleid". Het gaat bijvoorbeeld om een verpleger en patiënt die "de hoop op goede zorg delen" of een leerkracht en leerling die "er allebei beter van worden als er meer handen in de klas zijn".

Met name de maatregelen voor een hoger nettoloon - door een versterkte werkbonus - moeten voor Groen worden gefinancierd door de grootste vermogens, op basis van een vermogensregister. "Alleen wie netto meer dan 1 miljoen euro vermogen heeft, zal meer betalen", zegt Calvo.
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rune Degrote

  Als er één partij is waar ik nooit zal voor kiezen is het zeker groen. Het wordt tijd dat we eens aan ons vlaanderen denken... denken aan onze mensen. Eerst onze mensen!

 • Alfons Detemmerman

  Privacy ? Wie heeft het recht te weten wat ik bezit ?

 • Louis Meeus

  Als er een partij is waar ik nooit voor kies is het groen.

 • Agnes Desmet

  Vermogen is wat overblijft, na bedrijfsvoorheffing, na sociale bijdragen, na onroerende voorheffing, na roerende voorheffing. Hoe ver kun je een citroen uitpersen? Totaal onrechtvaardig voor mensen die iets hebben kunnen sparen of bouwen? Zo bestraf je mensen die werken om iets op te bouwen!

 • jos De Decker

  Sorry, maar ik geloof alleen de PVDA nog en die spreken van vermogens boven 3 miljoen, eigen huis tot 500.000 euro niet inbegrepen. En hun klimaatplan is stukken evenwichtiger en socialer en ze willen net als VB geen kilometerheffing die er onder GROEN zeker komt.