Groen pleit voor één lage-emissiezone voor heel Vlaanderen

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
BELGA Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft tijdens haar toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de partij gepleit voor één lage-emissiezone in heel Vlaanderen. Ook wil Almaci praktijktesten invoeren om discriminatie op te sporen.

Meer dan 1.000 leden en militanten van Groen verzamelden zaterdag op de nieuwjaarsbijeenkomst in Antwerpen. Het was een bewogen week voor de Vlaamse groenen. Nadat Tom Meeuws, voorzitter van de Antwerpse sp.a, in opspraak was gekomen, blies Groen het kartel 'Samen' op.

Ambitie

In de speeches vandaag werden daar weinig woorden aan besteed. Lijsttrekker in Antwerpen Wouter Van Besien mocht als eerste het podium op voor een korte toespraak. "De ambitie is dezelfde gebleven: we gaan voor een progressief beleid, deze stad heeft daar nood aan", zei hij.

Voorzitter Almaci wil vooruitkijken. "Onze partij blaakt van de gezondheid en Wouter Van Besien blijft onze kopman in Antwerpen", aldus Almaci. Dat het goed gaat met Groen, moet blijken uit het ledenaantal. Voor het eerst in zijn geschiedenis rondt Groen de kaap van de tienduizend leden. Het tienduizendste lid, een 22-jarige man uit Mechelen, werd op de receptie in de bloemetjes gezet.

'Onze partij blaakt van de gezondheid en Wouter Van Besien blijft onze kopman in Antwerpen'

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

Lage-emissiezone

In haar speech hamerde Almaci op drie kernbegrippen: "menselijker, eerlijker, gezonder". Ze  pleitte onder meer voor één algemene lage-emissiezone voor heel Vlaanderen. "Met één lage-emissiezone voor heel Vlaanderen zijn de regels en de systemen hetzelfde voor iedereen."

In Antwerpen bestaat er al zo'n lage-emissiezone. Groen wil er nu ook een "klimaatneutrale stad" van maken. "De haven is nu sterk aan het uitbreiden, maar men is daar te weinig bezig met de vergroening van de economie."

Discriminatie

Verder pleit de partij ook voor het invoeren van praktijktesten om discriminatie op te sporen. "Er zijn vandaag al praktijktesten in Gent, in Brussel en die werken", aldus Almaci. "Wij willen dat ook in heel Vlaanderen die praktijktesten voluit worden ingevoerd, want ofwel sta je aan de kant van de slachtoffers en pak je discriminatie aan, ofwel laat je het allemaal maar betijen."
227 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Luc Lenaerts

  graag eerst in vlaanderen de vliegtuigen aan de grond, de boten uit de havens, de vrachtwagens van de autowegen , uitbetaling ook aan de productie aan de kleinschalige /private stroomproducent (en niet allen huts en consoorten) ...de burger/kleine man is weer de dupe en mega-vervuiler (industrie) blijft weer buiten schot !! ik trek mijn groen lidmaatschap in !!

 • Randolph Kellens

  Ik pleit voor een zone met lage emissie van groene prietpraat. Graag meteen invoeren!

 • Erik Henderickx

  Paard en kar zijn besteld.

 • Gino Denil

  Als ze in Antwerpen mogen betalen om met een erg vervuilende wagen te rijden. Dan moet er geen discriminatie zijn en moet dat op de parking toch ook kunnen. Zou Groen wel liever met positieve constructieve en haalbare oplossingen zien komen om de mobiliteit aan te pakken. In de plaats van op de repressieve toer te gaan zoals de traditionele partijen, zonder de problemen echt aan te pakken.

 • Luc Cleynhens

  Hoeveel auto's heb je zelf in uw garage staan ? Er komen meer schadelijke gassen uit u dan uit mijn autootje.