Groen pleit voor andere naam voor Delwaidedok na nieuw onderzoek over oorlogsverleden, Antwerpen wint wetenschappelijk advies in

Het Delwaidedok in de Antwerpse haven, genoemd naar oorlogsburgemeester Leo Delwaide.
Haven van Antwerpen Het Delwaidedok in de Antwerpse haven, genoemd naar oorlogsburgemeester Leo Delwaide.
Het Antwerpse stadsbestuur gaat over de kwestie van het Delwaidedok het advies inwinnen van het wetenschappelijk comité dat de stad begeleidt rond de herdenking van en herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Als dat comité een naamsverandering adviseert, zal de stad die vraag doorspelen aan het Havenbedrijf, dat bevoegd is voor de naamgeving van de dokken. Groen Antwerpen riep eerder vandaag op om de naam voor het Delwaidedok te herzien, een vraag die gesteund werd door Joods Actueel-hoofdredacteur en kersvers N-VA-kandidaat Michael Freilich.

Het onderzoek van Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universiteit Antwerpen, leert dat de christendemocratische oorlogsburgemeester Delwaide een "actieve rol" speelde in de organisatie en uitvoering van de Jodendeportaties vanuit Antwerpen in 1942. Tot nu toe werd aangenomen dat hij enkel had toegekeken. 

"Als de stad een havendok naar iemand vernoemt, dan is dat een bijzonder grote eer. We moeten ons afvragen of dat nog gepast is voor een oud-burgemeester die volgens historici actief heeft meegewerkt met de nazi's om Antwerpse Joden te deporteren", zegt Wouter Van Besien (Groen) in De Morgen. Hij vindt dat een wetenschappelijke commissie zich over de zaak moet buigen en zal het onderwerp op de agenda van de volgende gemeenteraad zetten.

Freilich (N-VA) ondersteunt vraag om advies

Michael Freilich, zelf lid van de Antwerpse Joodse gemeenschap en vijfde op de N-VA-Kamerlijst, stelt in een reactie dat hij het wel een goed idee vindt om het debat te voeren en het wetenschappelijk comité dat de stad adviseert inzake WOII-herdenking in te schakelen.

“Enerzijds is het niet haalbaar dat tientallen straten en monumenten in dit land van naam veranderen, anderzijds moeten we respect betonen voor de slachtoffers van de Holocaust en hun nazaten hier bij ons”, aldus Freilich. “Mijn eigen grootvader werd in de straten van Antwerpen opgepakt door de politie en de Gestapo, ik weet dus uit eerste hand waar het over gaat.”

Freilich gaat zijn partij nu vragen om het initiatief van Groen te ondersteunen, “indien ook de Joodse organisaties vragende partij zijn”. Hij hoopt naar eigen zeggen dat er over de partijgrenzen heen op een serene manier aan een oplossing kan worden gewerkt.

“Verleden recht in de ogen kijken”

In het stadsbestuur werd aanvankelijk afwachtend gereageerd. Later op de dag liet burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een reactie dan toch weten dat het stadsbestuur inderdaad advies zal vragen aan het comité.

“Eerder werden op basis van het werk van dit wetenschappelijk comité door de stad al beslissingen genomen inzake het oprichten van een nieuw monument voor alle slachtoffers van de Holocaust en het oorlogsgeweld, inzake het aanbrengen van fysieke herinneringen op relevante plaatsen in het publieke domein en inzake het opstarten van een vernieuwde herinneringseducatie naar de volgende generaties”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van de burgemeester. 

“De stad Antwerpen wil haar verleden recht in de ogen kijken. De erkenning van de rol van het toenmalige stadsbestuur in de razzia’s en deportaties gebeurde reeds in het herdenkingsboek over 450 jaar stadhuis alsook in de formele verontschuldigingen van zowel de huidige als de vorige burgemeester ten aanzien van de Joodse gemeenschap in Antwerpen”, aldus Vermant.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Georges Kuster

  Groen, leer de geschiedenis helemaal lezen en niet enkel het deel dat in julli ideologische kraam past. Heeft Delwaide fouten gemaakt? Ja, maar zijn verdienste is dat hij probeerde er het beste van te maken! Wij zetten Ceasar, Karel de Grote, Bismark ... toch ook niet weg als criminelen, al hebben zij heel wat doden, ja zelfs volkerenmoorden op hun geweten.

 • FRANK WILLEMS

  Als die geleerde wijsneuzen moesten geleefd hebben in die tijd ze zouden wel anders praten of moeten zwijgen want toen burgemeester zijn zal ook niet simpelgeweest zijn.

 • paul piens

  als Groen eens met oplossingen kwam voor de huidige problemen waar ze veel over roepen maar niets deftig over voorstellen in plaats van over iets van 75 jaar geleden te spreken dan zou ik in dat clubje nog kunnen gaan geloven.

 • Tony Van De Perre

  Zeer belangrijk; er zijn toch wel andere en dringender problemen. Dat ze daar hun tijd insteken.

 • Jos Huibers

  Ja dan zal men de naam veranderen moeten want als groen en de media iets of iemand in het vizier nemen is er geen houden meer aan