Groen pleit voor 6.000 extra personeelsleden in de zorgsector: “Nu te weinig tijd om job echt goed te kunnen doen”

Twitter Jeremie Vaneeckhout
Groen wil investeren in de zorgsector. Met die belofte trekt de partij in mei naar de kiezer. Ze wil extra personeel voor de zorg, de wachtlijsten aanpakken en de terugbetaling van de psycholoog uitbreiden naar de hele bevolking. Om de eis kracht bij te zetten, stak voorzitster Meyrem Almaci samen met twee collega's de handen uit de mouwen in een woonzorgcentrum.

Almaci ging vanochtend samen met Elke Van den Brandt, lijsttrekker voor Brussel, en Jeremie Vaneeckhout, Vlaams lijsttrekker in West-Vlaanderen, mee op ronde in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Brugge. Ze hielpen met het ontbijt klaar te zetten en maakten een praatje met de bewoners.

Werkdruk

Met de actie wil Groen haar zorgprogramma voorstellen. "Het was hartverwarmend om te zien met hoeveel toewijding de personeelsleden hun job doen", vertelt Almaci. "Maar de werkdruk is erg confronterend. Ik denk dat hier dagelijks heel wat marathons worden gelopen. Om de job menselijk en gezond te houden, zijn er meer handen nodig."

De partij vraagt daarom 6.000 extra personeelsleden. "Zorg is geen bandwerk maar handwerk", vertelt Vaneeckhout. "We willen de medewerkers meer tijd geven om hun job goed te kunnen doen zodat ze minder op de klok hoeven te kijken."

De partij vraagt ook meer vrijheid voor rusthuizen om verschillende profielen aan te trekken en te verhinderen dat de winst wegvloeit uit de zorg door slechts een beperkt rendement uit te keren aan aandeelhouders. Om riante vergoedingen en royale zitpenningen te bestrijden, wil Groen meer slagkracht voor de zorginspectie.

Terugbetaling psycholoog

Een tweede punt in het programma is de terugbetaling van de psycholoog voor iedereen. Volgens de partij is het budget van 22,5 miljoen euro dat minister Maggie De Block (Open Vld) uittrok voor de terugbetaling ruim onvoldoende. Een berekening van Zorgnet-Icuro stelt dat er minstens 281 miljoen euro nodig is. 

Om de extra investeringen te financieren, wordt gedacht aan een sluismodel met openbare aanbestedingen voor de farmasector. Dat zou minstens 300 miljoen euro opleveren. "Wij maken een duidelijke politieke keuze en willen daarvoor een budgettaire inspanning doen", klinkt het.

Wachtlijsten

Tot slot wil Groen de wachtlijsten in de zorg wegwerken. "Aan het begin van de legislatuur stonden er 14.000 mensen met een handicap op de wachtlijst. Vandaag zijn dat er meer, namelijk 15.000", klinkt het. "Het budget moet aangepast worden aan de bestaande zorgnoden van personen met een handicap en niet omgekeerd." Ook mantelzorgers moeten beter ondersteund worden, evenwel zonder dat dat een excuus is om minder te investeren in het bestaande zorgaanbod. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  Hopelijk stoppen Almaci en Calvo met politiek en gaan ze werken in de zorgsector, dus nog 5998 plaatsen in te vullen.

 • Jan peeters

  Marcel Mampaey, tijdens deze regering hebben wij enorm veel moeten inleveren, is alles enorm duurder geworden en wat heeft deze NVA regering met dat geld gedaan???Er is niks voor de mensen gebeurd, begrotingstekort nooit zo groot geweest en daar heeft GROEN NIKS mee te maken. Groen geeft tenminste iets terug aan de mensen, deze NVA regering heeft enkel voor zichzelf gezorgd en NIKS gedaan.

 • Jan peeters

  Dat is inderdaad heel dringend, als je nu ziet hoe bejaarden in rusthuizen en op de geriatrie verzorgd worden is het gewoon schandalig. Altijd wordt verwezen naar de zorgverleners, maar je moet daar zelf maar eens gaan werken met zo'n personeelstekort. Niemand kan op die wijze zijn job op een deftige wijze doen. Misschien eens beginnen met een hoop postjes van de politiekers af te schaffen, zij zorgen enkel voor zichzelf.

 • peter colson

  Mijn oudste petekind werkt al jaren in de ouderenzorg. Ik heb haar nog nooit horen klagen over werkdruk. Ze heeft nochtans ook een gezin. Ach ja, je hebt er die altijd MOETEN klagen, is het niet Joery? Klagers zijn degene die een onrealistisch beeld hebben van hun job toen ze studiekeuze maakten. Mijn nicht deed eerst vakantiewerk in het zorgtehuis voor ze haar keuze maakte.

 • Kathleen Anthierens

  En waar zullen ze die 6000 mensen vinden die het willen doen en er zich voor opleiden.