Groen, Open Vld en one.brussels willen samen in Brusselse regering stappen, CD&V valt na dertig jaar uit de boot

Elke Van Den Brandt (Groen).
belga Elke Van Den Brandt (Groen).
Vijf dagen na de verkiezingen hebben Groen, Open Vld en one.brussels beslist om aan Nederlandstalige kant gesprekken te starten voor een Brussels regeerakkoord. Dat zegt Groen-onderhandelaarster Elke Van den Brandt in een mededeling. Groen was in Brussel als grootste partij aan zet. Met de vier zetels van Groen en de drie van Open Vld en one.brussels hebben de drie paars-groene partijen een meerderheid van tien op zeventien zetels in de Nederlandstalige taalgroep.

Groen won zondag één zetel en kwam op vier zetels. Open Vld verloor twee van de vijf zetels en one.brussels behield de drie zetels die sp.a de voorbije legislatuur had. Mathematisch kwam ook N-VA met drie zetels in beeld, maar de partij lag aan Franstalige kant erg moeilijk en vooral met Groen waren er grote programmaverschillen. CD&V, dat sinds 1989 al altijd in de regering zat en samen met Open Vld en sp.a de vorige bestuursploeg vormde, speelde niet mee omdat de partij met één zetel (min één) mathematisch niet nodig was.

"Wij houden van Brussel. Met overtuiging en passie. Van haar vele kleuren en hoeken, van haar potentieel, haar verscheidenheid, haar uitdagingen. Brussel kan nog zoveel meer zijn. Groen, Open Vld en one.brussels, slaan de handen in elkaar om te bouwen aan een gezonde, ambitieuze en inclusieve stad", luidt het in de mededeling van Groen. "Deze stadscoalitie wil een sterke Nederlandstalige partner zijn die bruggen bouwt. Een betrouwbare, eerlijke politiek en een slagkrachtig bestuur op maat van de Brusselaar."

“Ambitieus en positief stadsproject”

“Dat Groen gekozen heeft om samen met Open Vld en one.brussels-sp.a verder te werken is een positieve keuze voor een ambitieus en positief stadsproject voor Brussel”. Dat verklaart Elke Van den Brandt op de vraag waarom er niet verder gegaan wordt met N-VA, de andere partij die in aanmerking kwam voor een meerderheid met drie aan Nederlandstalige kant in Brussel. Van den Brandt voegde eraan toe dat bij Open Vld en sp.a een aantal lijnen gevonden werden om de volgende stap te zetten en inhoudelijke gesprekken te starten. Die zullen in alle discretie verlopen, aldus nog Van den Brandt.

Pascal Smet (one.brussels)
Belgaimage Pascal Smet (one.brussels)

Ook Pascal Smet van one.brussels bevestigt het akkoord om onderhandelingen te starten voor een project waar “levenskwaliteit, ambitie en liefde voor de stad” centraal staan. Nu starten de onderhandelingen over de inhoud van het akkoord, laat Smet via zijn woordvoerder weten.

Voorrecht

Voor de drie partijen moet Brussel een stad zijn waar iedereen zich veilig en snel kan verplaatsen, die de gezondheid van haar burgers centraal stelt en die propere lucht inademt. "We zorgen dat iedereen zijn talenten kan ontwikkelen en kan zijn wie hij of zij wil zijn. Brussel moet een eerlijke stad zijn waar niemand uit de boot valt". De drie partijen zetten ook in ondernemerschap, meertaligheid, en diversiteit. "We werken over taal- en andere grenzen heen, samen met de Brusselaars, voor de Brusselaars. Brussel, een stad die kansen geeft, die onderneemt.”

Sven Gatz, die samen met Guy Vanhengel voor Open Vld de onderhandelingen in Brussel voert, zegt verheugd te zijn dat de drie partijen samen willen werken aan een bestuursakkoord voor Brussel. “Maar het is nog maar het begin van een vrij lange onderhandelingsfase”, voegt hij er meteen aan toe. Volgens Gatz is de situatie om samen te werken beloftevol: “Er is vertrouwen en een goede werksfeer”. Hij wees ook nog op het voorrecht van Groen, die de leiding heeft van de onderhandelingen. Voor de rest wilde Gatz geen commentaar kwijt.

N-VA: “Gemiste kans voor Brussel”

N-VA’ers Cieltje Van Achter en Karl Vanlouwe betreuren dat Groen beslist heeft om niet verder met N-VA te onderhandelen over een bestuursakkoord. “Een gemiste kans om Brussel echt te veranderen in een stadsgewest dat klaar is voor de uitdagingen van de komende generaties”, zeggen ze.

Van Achter wijst erop dat de kiezer zondag het huidige beleid heeft afgestraft en duidelijk voor verandering gestemd heeft. “Het is dan ook jammer dat collega Van Den Brandt dat signaal negeert en kiest voor de partijen die al sinds het ontstaan van dit gewest aan de knoppen zitten. Ik zei het al voor de verkiezingen en ik herhaal het opnieuw: de verandering die Brussel nodig heeft zal niet komen van deze machtspartijen.”

Van Achter was positief over het gesprek van woensdag: “Wij hadden een constructief gesprek met Groen en hebben duidelijke prioriteiten naar voren geschoven voor structurele hervormingen, een daadkrachtig bestuur, afdwingbare tweetaligheid en een efficiënt mobiliteits- en (verkeers)veiligheidsbeleid.”

N-VA wil versterken wat goed is en veranderen wat beter kan, vult Vanlouwe aan. “Kijk naar het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, dat is een echt kwaliteitslabel. Leerlingen studeren daar meertalig af. Wij willen daar op voortbouwen en blijven investeren. Ik stel vast dat men aan de overkant van de onderhandelingstafel liever nóg een extra structuur aan het geheel toevoegt. Tenslotte vrees ik voor de band tussen Vlaanderen en Brussel. Wil dit paarsgroen stadsproject Brussel verder als een eiland behandelen, of de band met Vlaanderen versterken?”, vraagt hij zich af.

“We wachten het regeerakkoord af, maar wij vrezen vandaag al dat Brussel verder zal stilstaan. Het is overigens zeer merkwaardig dat Open Vld liever een rood-groen project in Brussel steunt dan met ons samen te werken”, besluiten de N-VA’ers.

Franstalige kant

Welke coalitie er aan Franstalige kant op de been gebracht zal worden, is nog niet duidelijk. In principe zoekt elke Brusselse taalgroep voor zichzelf naar een meerderheid, daarna zetten beide coalities zich samen voor een gezamenlijk bestuursakkoord.

Elke Van den Brandt merkte ook op dat er ook gewacht moet worden op wat er aan Franstalige kant gebeurt. “We hebben dagelijks contact met Ecolo en met PS”, die de onderhandelingen aan Franstalige kant leiden, zei Elke Van den Brandt nog. Aan Franstalige kant hebben de PS-onderhandelaars Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort woensdag al Ecolo en MR gezien. Maandag en dinsdag worden de andere Franstalige partijen ontvangen en later op de week worden ook de sociale partners geraadpleegd.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Van Driessche

  Dus in Brussel gaat alles verder zoals het was. Vlaanderen pesten(zaventem en de ring)en geld van de Vlaamse belastingbetaler opstrijken. Voor de rest niks veranderen 19 gemeenten waarvan de meeste onder ps bestuur met het nodige gesjoemel en corruptie.

 • anna vandenberg

  jayse abdul, alle partijen doen water bij de wijn om aan de kassa te raken, voor geld doen ze alles dat is de logica. Ik ben geen VLbelang stemmer, maar waarom denk je dat Verhofstadt alles uit zijn hoed getoverd heeft om hen te laten veroordelen, de centen. Waarom wordt NV-A als een rascistisch partij bestempeld in Walonië, de centen om geen enkel andere reden. Voor alle duidelijk ik heb niets tegen solidariteit, maar wel tegen de hautaine houding van sommige politici, de goeden en de slechte.

 • jayse abdul

  ineke van corenland Wilt gij weten wat logica is? Als ge u heel populistisch in de markt zet en alles simplistisch gaat voorstellen. Terwijl ge alle anderen als vijand ziet en op een respectloze manier behandelt, dan kunt ge zeker veel mensen achter u krijgen. Maar ge zult nog veel meer mensen hebben die met passie tégen u zijn, en niet met u willen samenwerken. Dan dwingt ge kleinere groepen om water bij de wijn te doen en samen te werken (regeren). Dat is logica.

 • ineke van corenland

  Hoe minder stelmen een partij haalt, des te hoger de kans dat ze mee kan regeren. De lovica zelve !#Grrr*?

 • Louis Vanarwegen

  Waarom is een Brusselse regering nodig? Om nog meer onnodig geld over de balk te smijten, en dwars gaan te liggen tegen de Vlaamse en federale regering...