Groen, Open Vld en CD&V hebben meer vrouwelijke kiezers, Vlaams Belang en PVDA meer mannelijke

Henk Deleu
De genderkloof in het stemhokje situeert zich niet zozeer tussen links en rechts, maar tussen het centrum en de extremen. Dat blijkt uit de Belgian local elections study van de Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, Universiteit Hasselt, de VUB en een aantal Franstalige universiteiten, waarover De Morgen maandag bericht.

Bij de lokale verkiezingen vroegen onderzoekers aan 4.087 kiezers op welke partij of welke politicus ze hadden gestemd. Groen, Open Vld en CD&V hadden meer vrouwelijke kiezers dan andere partijen. Het gaat om respectievelijk 57, 56 en 54 procent. De extremere partijen, Vlaams Belang en PVDA, hadden meer mannelijke kiezers. Slechts 40 procent van de Vlaams Belang-kiezers was een vrouw, terwijl dat bij PVDA 46 procent was.
Wat opvalt, is dat vrouwen zich op een schaal van links tot rechts wel linkser positioneren. Toch vertaalt zich dat niet in een duidelijk linkser stemgedrag, met uitzondering van de jongste generatie.

"Vrouwen stemmen meer op gevestigde partijen. Mannen kiezen eerder voor politieke nieuwkomers en outsiders", verklaart politicologe Silvia Erzeel van de VUB.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • miguel coenen

    Ik vind dit zeer discriminerend. Ik vind dat er evenveel vrouwen als mannen op een partij moeten stemmen....:-)