Groen maakt lijsttrekkers bekend: Almaci en Calvo willen "politieke ommekeer" realiseren

Van links naar rechts: Chris Steenwegen, 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe (3e plaats Kamerlijst Antwerpen), Groen-voorzitter Meyrem Almaci (Antwerps lijsttrekker Vlaams Parlement), Kristof Calvo (Antwerps lijsttrekker federaal Parlement) en Jessika Soors (lijsttrekker Kamerlijst in Vlaams-Brabant).
BELGA Van links naar rechts: Chris Steenwegen, 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe (3e plaats Kamerlijst Antwerpen), Groen-voorzitter Meyrem Almaci (Antwerps lijsttrekker Vlaams Parlement), Kristof Calvo (Antwerps lijsttrekker federaal Parlement) en Jessika Soors (lijsttrekker Kamerlijst in Vlaams-Brabant).
De leden van Groen stemden vandaag in alle provincies over de ‘strategische plaatsen’ op de lijsten voor de federale en Vlaamse verkiezingen van 26 mei. De bekendmaking van de lijsttrekkers had enkele verrassingen in petto. 

Antwerpen

De Antwerpse Groen-leden hebben partijvoorzitster Meyrem Almaci en Kamerfractieleider Kristof Calvo gekozen als lijsttrekkers voor respectievelijk de Vlaamse en federale verkiezingen op 26 mei.

Huidig Vlaams parlementslid Imade Annouri staat op tweede plaats op de Vlaamse lijst. Op drie staat nieuwkomer Staf Pelckmans, die jarenlang cultuurhuis De Warande in Turnhout leidde. Voormalig Edegems schepen Goedele Van der Spiegel staat op plaats 4, Mechels gemeenteraadslid Tine Van den Brande op plaats 5. Op plaats 6 prijkt er de naam van Erkan Öztürk. Hij maakt de overstap van sp.a, naar eigen zeggen omdat hij zich vervreemd voelt van de partij. Vooral de keuze van de socialisten om in Antwerpen in zee te gaan met de N-VA van burgemeester Bart De Wever, gaf de doorslag, zegt Öztürk.

Antwerps kopstuk Wouter Van Besien duwt de lijst. Hij haalde in oktober de beste score ooit voor Groen in Antwerpen en gooit zijn ervaring en electorale kracht opnieuw in de schaal.

Federaal oppositieleider Kristof Calvo voert voor de eerste keer de federale lijst aan. Op de tweede plaats staat Kim Buyst uit het Kempense Ravels. Nieuwkomer Bogdan Vanden Berghe, gedurende bijna 15 jaar 11.11.11-directeur, krijgt een prominente plek en staat op plaats 3. Op de vierde plaats staat Rina Rabau, huidig Mechels gemeente- en provincieraadslid. Lijstduwer is Ingrid Pira.

Oost-Vlaanderen

Björn Rzoska, sinds 2013 fractieleider voor Groen in het Vlaams Parlement en de begrotingsspecialist van de parij, is in Oost-Vlaanderen lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen.

Op de tweede plaats staat Mieke Schauvliege, niet te verwarren met Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). “Een nieuw gezicht in de nationale politiek, maar ze haalde in Aalter meer dan 20 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt de partij. Elisabeth Meuleman, de onderwijsspecialiste die al tien jaar zetelt in het Vlaams Parlement, staat op plaats drie. Op vier volgt Fourat Ben Chikha, die pas de eed aflegde als gemeenteraadslid in Gent. De Gentse eerste schepen Filip Watteeuw ondersteunt de Vlaamse lijst als lijstduwer. 

Stefaan Van Hecke, die sinds 2007 in de Kamer zetelt, is er federaal lijsttrekker. Op de tweede plaats komt Evita Willaert, die de voorbije legislatuur in de Kamer focuste op sociale zaken en armoedebestrijding. Ann Vermeulen, die in oktober de lijst in Beveren trok, staat op drie. Zij werkt bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen en heeft enorm veel expertise op het vlak van asiel en migratie. Riet Gillis, de eerste Groene gedeputeerde in Oost-Vlaanderen, duwt de lijst. 

West-Vlaanderen

Intussen bevestigden de leden in West-Vlaanderen ondervoorzitter Jeremie Vaneeckhout als lijsttrekker van de Vlaamse lijst. De 33-jarige Anzegemnaar is een enigszins verrassende naam als lijsttrekker. Hij is op dit moment schepen in zijn thuisgemeente.

De lijsttrekker bij de vorige Vlaamse verkiezingen, Bart Caron, gaat nu de lijst duwen. Hij wil naar eigen zeggen ruimte geven aan jonge, nieuwe kandidaten. Zoals Vaneeckhout dus. De tweede plaats op de Vlaamse lijst gaat naar Belinda Torres-Leclerq uit Oostende, Kortrijkzaan David Wemel staat op plaats drie.

Voor de Kamerlijst kozen de leden van Groen net als vijf jaar geleden voor Wouter De Vriendt als lijsttrekker. Het Kamerlid werkte de laatste vijf jaar actief rond de thema’s buitenlandse zaken, asiel en migratie.

De Ieperse Shari Platteeuw krijgt plaats twee op de federale lijst, Balder Clarys uit Izegem staat op de derde plaats. Lijstduwer wordt Charlotte Storme uit Brugge.

Limburg

In Limburg krijgt Johan Danen, die lijsttrekker is voor het Vlaams Parlement, nu dus Barbara Creemers als federale evenknie. Eerder werd  het ‘witte konijn’ Hind Salhane nog getipt voor die plaats, maar de modellijst met Salhane werd door de leden weggestemd. Volgens Creemers konden niet alle leden zich achter de keuze voor een wit konijn scharen. Frank Vroonen uit Alken duwt de lijst.

Danen haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in Bilzen een makke score, maar mag nu dus toch de Vlaamse lijst trekken. Sven Saenen uit Hechtel-Eksel is lijstduwer op die Vlaamse lijst. 

De overige plaatsen van beide lijsten worden in de komende weken door het pollcomité - in overleg met de lijsttrekkers - aangevuld.

Vlaams-Brabant

De Vilvoordse deradicaliseringsambtenaar Jessika Soors zal de Kamerlijst trekken in Vlaams-Brabant. Vlaams parlementslid An Moerenhout trekt daar de Vlaamse lijst.

Jessika Soors boekte als deradicaliseringsambtenaar de afgelopen zes jaar successen die in binnen- en buitenland met aandacht gevolgd worden, legt Groen uit. Die brachten haar in 2015 samen met burgemeester Hans Bonte tot bij het team van toenmalig Amerikaans president Barack Obama. Op de lijst voor de Kamer prijken voorts de voormalige schepenen Dieter Van Besien (broer van Wouter) uit Haacht en Veerle Leroy uit Beersel op de plaatsen twee en drie. Uittredend Kamerlid Anne Dedry duwt de Kamerlijst. 

De Vlaamse lijst in Vlaams-Brabant wordt getrokken door An Moerenhout, die zich de voorbije vijf jaar in het Vlaams parlement inzette voor een sociaal beleid. Op plaats twee staat nieuwkomer Chris Steenwegen, hoofd van Natuurpunt, en op drie voormalig Vlaams parlementslid An De Martelaer. Leuvens gemeenteraadslid Fatiha Dahmani duwt de Vlaamse lijst. 

Brussel

In Brussel trekt Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt de lijst voor het Brussels gewest. Haar opdracht is om de groene golf van de Brusselse gemeenteraadsverkiezingen door te zetten, want in veertien gemeenten bestuurt Groen nu mee. Om die opdracht te vervullen krijgt ze op de tweede plaats steun van huidig Brussels Parlementslid Arnaud Verstraete. Bruno De Lille, nu ook Brussels Parlementslid, zal de Brusselse lijst duwen.

De Vlaamse lijst wordt getrokken door Stijn Bex, voormalig Kamerlid en ex-Leuvens gemeenteraadslid. Hij zal de ervaring kunnen gebruiken die hij tussen 2003 en 2007 in de Kamer opdeed voor het toenmalige Spirit, alvorens hij in 2010 voor Groen koos. Op de tweede plaats zet de partij een politieke nieuwkomer: Celia Ledoux, schrijfster en columniste.

Nog in Brussel keert Tinne Van der Straeten, momenteel schepen voor Groen in de Brusselse gemeente Koekelberg, terug in de nationale politiek. Zij krijgt de derde plaats op de gezamenlijke federale lijst van Groen en Ecolo in Brussel. Dankzij de samenwerking met de Franstalige groenen, maken de Nederlandstalige Brusselaars zo voor het eerst kans op een verkozene in de Kamer. Van der Straeten is momenteel schepen voor Groen in de Brusselse gemeente Koekelberg.

Europese lijst

Vorige week beslisten de Groen-leden al dat Petra De Sutter de lijst trekt voor Europa. Europarlementslid Bart Staes staat op de tweede plaats. Michel Bauwens duwt de lijst.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • florence vermeulen

  Calvo als eerste minister en Anuna De wever als vice eerste minister.. en ons land gaat gegarandeerd de dieperik in ! .. GROEN is als een watermeloen.. groen van buiten en rood van binnen !

 • vanaeken jokke

  Groen 1 keer in de regering gezeteld hopelijk nooit meer we betalen nog steeds voor hun onnozele tijden.Op alles en nog wat taksen en belastingen werden ingevoerd.

 • gina duribreux

  hun motto is liegen en bedriegen van de vuile lucht 85% van buitenland wees eerlijk groen leugens worden bestraf en niet beloond

 • Erik Desloover

  ik stem niet voor een tunisier en een spanjaard

 • Eric Van den Bergh

  80% allochtone stemmen, 20% autochtone voor groen. Klimaat bvb is lang geen topic geweest bij groen. Nu plots wel? Het ronselen van allochtone stemmen was/is het belangrijkst voor groen, anders halen ze de kiesdrempel niet.