Groen licht voor registratie van vingerafdrukken op identiteitskaart

Illustratiebeeld.
photo_news Illustratiebeeld.
De veelbesproken vingerafdrukken op uw Belgische identiteitskaart komt er, ondanks eerder protest, dan toch. Dat besliste de ministerraad vanmiddag, op voorstel van minister van Binnenlandse Zaken & Veiligheid Pieter De Crem (CD&V). Volgens De Crem is het een belangrijke stap in de strijd tegen identiteitsfraude door criminelen en terroristen. 

De ministerraad besliste zopas dat er eind dit jaar een ‘pilootfase’ start met vingerafdrukken op nieuwe identiteitskaarten voor Belgische onderdanen. Enkele gemeenten, verspreid over het hele land, bereiden de omschakeling naar de nieuwe kaart met vingerafdrukken voor. 

“Deze vernieuwing betekent een belangrijke stap in de strijd tegen document- en identiteitsfraude door criminelen en terroristen", aldus minister Pieter De Crem. Met het opstarten van het testproject komt ons land tegemoet aan de Europese verplichting tot de opname van vingerafdrukken op de chip van de nieuwe identiteitskaarten. De Crem garandeert dat “alle nodige maatregelen werden genomen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden omtrent privacy van de burger”.

Eind dit jaar starten Lokeren, Sint-Genesius-Rode, Waasmunster, Aalst, Wichelen, Lievegem, Oostende, Merelbeke, Berlare, Geraardsbergen, Denderleeuw, Wetteren, Sint-Lievens-Houtem, Leuven, Aat, Charleroi, Frameries, Saint-Ghislain, Colfontaine, Leuze, Komen-Waasten, Sint-Lambrechts-Woluwe, Eupen, Doornik en Brussel met de testfase. 

Het wetsontwerp wordt ook ter advies voorgelegd aan de Raad van State, die uiteindelijk finaal moet beslissen of de wet er doorkomt of niet.

Protest

De maatregel werd in eerste instantie goedgekeurd in de Kamer door de partijen van de regering-Michel in november vorig jaar, maar werd een tijdlang uitgesteld omdat de regering niet veel later in lopende zaken ging. 

Vanuit wetenschappelijke hoek kwam er eerder dit jaar fel protest tegen de maatregel. De onderzoeksgroep Computer Security and Industrial Cryptography (COSIC) van de KU Leuven maakte toen brandhout van de beslissing. “De maatregel is onduidelijk, overbodig, disproportioneel en bovendien ook nog eens bijzonder risicovol”, klonk het toen. 

De actiegroep "Stop de vingerafdruk” trok op zijn beurt naar het Grondwettelijk Hof tegen de wet. “Onze zaak gaat verder”, klinkt het vandaag op Twitter. De organisatie roept burgers in de betrokken testgemeenten op nu nog snel een nieuwe identiteitskaart zonder vingerafdrukken te laten maken.

Het kabinet van De Crem garandeert dat het onderzoek van de KU Leuven ter harte werd genomen en werd bestudeerd door de verantwoordelijke diensten, en dat “alle maatregelen werden genomen voor de bescherming van de privacy” van de bevolking. De gegevens worden maximaal drie maanden opgeslagen op een centrale databank die wordt beheerd door de dienst die ook het rijksregister en alle verkiezingsdata bijhoudt. 

“Zij zijn experten in het beheren van beveiligde servers en data”, klinkt het nog. “De beveiliging van die databanken is iets waar we permanent zwaar op inzetten.”
140 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean-marie walschot

  Wij worden dus allemaal eerst beschouwd als criminelen.Dit is de omgekeerde wereld.

 • herman cohen

  Wat is het volgende een chip inplanten bij de mens, zodat ge hem constant kan opvolgen? Dit is eens te meer een schandelijke inbreuk van de privacy.

 • Christine Laevers

  De zware criminaliteit gaat vingerafdrukken weten te omzeilen, een beetje investeren in plastische chirurgie of micro-chips in de vingertoppen die iets anders afgeven ... misschien doen ze dat al!

 • Kees Huls

  Waar gaan deze privacy schendingen eindigen? Bij een baby gelijk na de geboorte een door de autoriteiten uitleesbare camera en geluidsrecoreder inbrengen en DNA afnemen? Hebben toch niets te verbergen.......

 • Ben Strubbe

  Altijd weer dat gezeur over privacy als het iemand wel of niet goed uitkomt. Wij worden dagdagelijks gefilmd, betalen met betaalkaarten en geven onze info aan banken en bedrijven die ons uitgavenpatroon netjes in een grafiek kunnen gieten. Besturingssystemen van gsm's slaan onze verplaatsingen op. Auto's zijn uitgerust met een sim-kaart, enz. Het is een logische evolutie die wij beter zouden omarmen.