Groen licht voor ‘recht om vergeten te worden’: na tien jaar telt zware ziekte niet meer mee voor verzekering

dokter medisch röntgenfoto X-ray
Getty Images dokter medisch röntgenfoto X-ray
De Commissie Bedrijfsleven in de Kamer heeft vandaag een wetsvoorstel dat het 'recht om vergeten te worden' invoert voor (ex-)patiënten die een schuldsaldo- of gezondheidsverzekering willen aangaan, goedgekeurd.

Wie ooit ziek was of kampt met een aandoening die eigenlijk onder controle is, betaalt nu vaak hogere premies bij het afsluiten van een schuldsaldo- of gezondheidsverzekering. De verzekeraar gaat ervan uit dat de betrokkene een verhoogd risico loopt, wat niet altijd het geval is. Bovendien loopt de extra premie soms op tot acht keer het normale bedrag. 

Lopende zaken

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) kondigde vorig jaar al aan om het 'recht om vergeten te worden' op te nemen in de verzekeringswetgeving. Omdat de regering intussen in lopende zaken is gegaan, heeft CD&V-Kamerlid Griet Smaers een wetsvoorstel ingediend gebaseerd op het ontwerp van Peeters. Het voorstel werd mee ondertekend door Open Vld, N-VA en MR, en werd vanmiddag goedgekeurd in de Commissie Bedrijfsleven van de Kamer. 

Meldplicht

Concreet wordt er een uitzondering opgenomen in het verzekeringsrecht. Iemand die een schuldsaldoverzekering wil aangaan, moet nog wel de medische antecedenten meedelen, maar de verzekeraar mag ze niet in acht nemen om de huidige gezondheidstoestand te bepalen. Voorwaarde is dat iemand al tien jaar genezen verklaard moet zijn van de aandoening.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Meer dan normaal.

  • Serge Aernoudt

    Eindelijk, ik hoop dat dit ook zo wordt voor een hospitalisatieverzekering want daar barst het ook van de discriminatie. Ofwel krijg je er geen, ofwel krijg uitsluitingen van dit en/of van dat oftewel betaal je een pak meer dan de gewone premie. Dit draag ik nu al bijna vijftig jaren mee.