Groen licht voor negen op de tien aanvragen om bos te kappen

Vlaams milieuminister Joke Schauvliege
BELGA Vlaams milieuminister Joke Schauvliege
Het Agentschap Natuur en Bos heeft dit jaar meer dan negen op de tien keer een gunstig advies voor het kappen van een bos gegeven. Dat zegt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) in Het Nieuwsblad en De Zondag. 

Omdat ontbossen in Vlaanderen in principe verboden is, moet voor iedere kap bij de gemeente of de provincie een vergunning worden aangevraagd.
Meuleman trekt aan de alarmbel: Vlaanderen is nu al één van de minst bosrijke regio's in Europa en de cijfers bewijzen dat het niet de goede richting uitgaat. Ze vraagt milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) dringend in te grijpen.

Maar volgens Schauvliege klopt het beeld niet. De meeste aanvragen voor boskap gaan over zeer beperkte oppervlaktes in verkavelingen en experts gaven afgelopen week in het Vlaams Parlement nog aan dat de bosoppervlakte in Vlaanderen al jaren stabiel is, reageert ze in Het Nieuwsblad. De krant schrijft dat over die cijfers evenwel veel onduidelijkheid bestaat en niemand exact weet hoe groen Vlaanderen is.

Elisabeth Meuleman van Groen
BELGA Elisabeth Meuleman van Groen

"Bij ruim twee derde van de aanvragen die we krijgen voor wat genoemd wordt 'een ontheffing van het verbod tot ontbossing', kunnen wij niet weigeren." Dat zegt Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van het Agentschap voor Natuur en Bos, ter nuancering. "Bij die twee derde van de aanvragen gaat het om een aanvraag in een woon- of industriegebied, en die kunnen wij niet weigeren", aldus Vanwanseele. "Bij een derde gaat het om bomen in een recreatieve zone of landbouwgebied, en daar kunnen we weigeren, wanneer uit onderzoek blijkt dat het om waardevolle bomen gaat."

Het woord 'ontbossing' moet volgens de woordvoerster van Natuur en Bos genuanceerd worden. "Het komt erop neer dat we juridisch van een bos spreken van zodra er een rij van drie bomen op drie voorkomen. Vanaf dan heb je een ontheffing nodig, dus het gaat inderdaad in heel wat dossiers over kleinere snippers en niet over grote boscomplexen."

De 583 kapvergunningen per jaar waarover Meuleman het heeft, slaan volgens de woordvoerster van Natuur en Bos op hooguit 300 hectare grond.
75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Simons

  De marionetten van afdeling natuur en bos doet enkel wat de regering hen opdraagt, daarnaast doen deze vetbetaalde ambtenaren niets liever dan op zijn Belgisch brave mensen jennen.

 • daniel soers

  Hoe ambtenaren ons leven willen bepalen, de ene verplicht ons in de stad te wonen de andere laat bossen kappen.

 • Karel Pieters

  En die honderden hectaren dat ze kappen langs de autostrades waar ze dan grasvelden van maken ? Vlaanderen is een schande op het vlak van bossen ! Het zou me niets verbazen moest er iemand hoog op het echelon geld verdienen aan die stomme houtkap.

 • Yannick Servaes

  Schauvliege... Beste voorbeeld dat je helemaal niets hoeft te kunnen om in de politiek te gaan.

 • yves luyten

  Stop in eerste plaats de lintbebouwing dan zullen er snel meer bomen groeien, maar zij die nu dergelijk "bouwgronden" hebben of hopen te bekomen zullen dan weer niet tevreden zijn.