Groen legt wetsvoorstel voor totaalverbod op gokreclame op tafel

Photo News
Groen pleit opnieuw voor een totaalverbod op gokreclame. De partij legt een wetsvoorstel met in totaal vijf maatregelen op tafel om gokverslaving aan te pakken.

Sinds 1 juni is reclame voor online kansspelen op televisie verboden. Maar dat verbod gaat niet ver genoeg, vindt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. De partij klopte al eerder op die nagel. De groenen dienen nu een wetsvoorstel in met vijf maatregelen, "om spelers beter te beschermen", klinkt het.

Het gaat onder meer om een totaalverbod op reclame en sponsoring en een algemene leeftijdslimiet van 21 jaar. De partij wil bovendien de EPIS-controle - een soort zwarte lijst van de kansspelcommissie voor mensen die geen toegang mogen krijgen tot casino's, speelautomatenhallen, of online gokspellen - uitbreiden tot renbanen en krantenwinkels. Daarnaast wil de partij de online speellimiet verlagen: nu mogen spelers 500 euro per week inzetten in online kansspelen, Groen wil de grens op 250 euro leggen. Tot slot moeten ook de zogenaamde 3.3-automaten aan banden, vindt Groen. Nu maken producenten gebruik van een lacune in de wetgeving - het artikel 3.3 van de kansspelwet - om goktoestellen te verspreiden in bijvoorbeeld cafés of tankstations.

Stefaan Van Hecke (Groen).
Jan Aelberts Stefaan Van Hecke (Groen).

"Met deze maatregelen kunnen we een coherent en consequent beleid voeren, dat de gezondheid van spelers, en niet de winst van de kanspelsector, op de eerste plaats zet", vindt Van Hecke. "De vorige regering weigerde dat te doen, maar alle partijen hebben nu een nieuwe kans om de kansspelwetgeving bij te sturen, en spelers beter te beschermen tegen de uitwassen van de goksector."

In 2018 stonden 353.312 mensen op de zwarte lijst van de kansspelcommissie, een stijging van zowat de helft in vijf jaar tijd. 
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dick DECOCK

  Gevaarlijkste gokspel zijn de verkiezingen,want vaak worden winnaars buiten spel gezet.

 • Werry Galle

  Hahaha, ons beschermen??? Verbied dan alle promoties, reclames en verkiezingscampagnes voor de politieke partijen, want die zijn pas een gevaar voor de mensheid.

 • Phil Bijnens

  Eerste keer dat ik volledig achter een voorstel van groen sta ! Geens weigert dit al lang, cd&v laat zich voor de kar van de gokbedrijven spannen !

 • Jan Boden

  Dat wetsvoorstel zal rap in de vuilbak steken.

 • peter servranckx

  Hoort volgens groen daar ook de Lotto bij ? Ben benieuwd op hun antwoord. Want anders kunnen andere gokkantoren de nieuwe wet ongedaan maken wegens concurrentievervalsing.