Groen: "Klimaatbeleid van Schauvliege subsidieert vervuilende industrie"

BELGA
Minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) stak 22 procent van haar budget voor klimaat in 16 buitenlandse vervuilende fossiele brandstofprojecten. Bij deze 16 projecten zitten een oliemaatschappij in Rusland, aardgasindustrie in China, gasdistributie in Georgië en de steenkoolindustrie in Oekraïne. Dat ontdekte Groen-parlementslid Hermes Sanctorum in documenten van de Vlaamse regering van N-VA, Open Vld en CD&V. De woordvoerder van minister Schauvliege noemt de kritiek "niet consequent".

"Dat geld van de belastingbetaler voor het klimaat terechtkomt bij vervuilende bedrijven in verre landen, is hallucinant. Dezelfde CD&V-minister zegt ook dat ze geen geld heeft voor bossen en natuurgebieden in Vlaanderen. Ze maakt dus duidelijk de verkeerde keuzes", zegt Sanctorum.

'Dezelfde CD&V-minister zegt ook dat ze geen geld heeft voor bossen'

Hermes Sanctorum

Gezond verstand

"Schauvlieges klimaatbeleid gaat in tegen het gezond verstand. Door geld te geven voor oplapwerk van vervuilende industrie wordt klimaatbeleid in Vlaanderen afgekocht. Terwijl er vandaag wel degelijk alternatieven zijn met een mooie toekomst", zegt Sanctorum.

Propere technologie

Groen vraagt dan ook dat de Vlaamse regering dat belastinggeld vanaf nu gebruikt voor klimaatinvesteringen in Vlaanderen, zoals de isolatie van woningen of beter openbaar vervoer. Als ze dan toch geld geeft voor projecten in het buitenland, moet het over propere technologie gaan in landen waar het verschil kan gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld Afrikaanse landen. "Chinese, Russische en Indiase mastodonten moeten echt geen Vlaams belastinggeld krijgen", besluit het parlementslid.

Hermes Sanctorum.
BELGA Hermes Sanctorum.

"Niet consequent"

Groen-parlementslid Hermes Sanctorum is niet consequent als hij het klimaatbeleid van minister Joke Schauvliege bekritiseert, zegt de woordvoerder van de minister.

Volgens Schauvlieges woordvoerder hebben de groenen de regels niet alleen mee goedgekeurd, maar moet een en ander ook in de juiste context gezien worden. "Vlaanderen investeert 1,2 miljard euro in milieumaatregelen in de eigen regio. Naar 153 projecten in het buitenland gaat er 33 miljoen euro. Je moet oog blijven hebben voor de verhoudingen."

Vlaanderen heeft zelf niet de mensen en de middelen om die projecten wereldwijd te screenen en op te volgen, luidt het bij Schauvliege. De investeringen in het buitenland gebeuren via fondsen die onder het toezicht staan van instituten als de Wereldbank, de Europese Investeringsbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD).

Bovendien, zegt Schauvliege, zijn in 2012 de regels nog verscherpt en zijn er zowel positieve als negatieve criteria ingevoerd. Daardoor komen bepaalde projecten sneller in aanmerking voor financiële steun, terwijl andere, zoals steenkoolcentrales, op voorhand uitgesloten worden.