Groen: "Jo Vandeurzen (CD&V) liet beleid ontsporen"

Jo Vandeurzen.
PHOTO_NEWS Jo Vandeurzen.
Voor Groen-fractieleidster en Oost-Vlaams lijsttrekker Elisabeth Meuleman is het "Vlaanderen onwaardig" dat iemand via juridische weg een plaats in een zorginstelling voor personen met een handicap moet afdwingen. Dat zegt ze vrijdag, een dag na het eenzijdig verzoekschrift van de Dendermondse rechtbank van eerste aanleg. Meuleman vindt dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) het beleid heeft laten ontsporen.

De rechter verplichtte het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap gisteren om een 64-jarige alleenstaande vrouw met een mentale handicap opvang te verzekeren tot voor haar een definitieve oplossing gevonden is, op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag.

"Uit deze schrijnende zaak blijkt dat de problematiek van de wachtlijsten uit de hand loopt", reageert Elisabeth Meuleman. "De Vlaamse regering heeft de wachtlijsten voor opvang voor mensen met een handicap zodanig laten aanslepen dat mensen naar de rechter moeten stappen om gepaste zorg te krijgen."

"Geen zorggarantie"
Volgens Groen staan er bijna 22.000 mensen met een handicap op de wachtlijst, 15.000 hebben een zorgnood die door de overheid als "dringend" wordt beschouwd. "Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) liet het beleid ontsporen en kwam pas in de allerlaatste maanden van de legislatuur met een nieuw plan, waar geen middelen tegenover staan. Dit is allesbehalve een zorggarantie."

Als Groen na de verkiezingen aan de onderhandelingstafel kan plaatsnemen, "zal het hard onderhandelen om de wachtlijsten voor zorg in de volgende legislatuur prioritair aan te pakken", kondigt Meuleman aan. De partij eist dat elke person met een zorgnood de juist zorg op maat krijgt.