Groen: "Ingebouwde veroudering wasmachines bestraffen"

belga
"Vlaanderen is een van de meest grondstoffenverslindende economieën ter wereld", stipt partijvoorzitster Meyrem Almaci (Groen) aan. In De Standaard doet ze 'Plan C' uit de doeken om de ingebouwde veroudering in huishoudtoestellen aan te pakken om zo de circulaire economie te ondersteunen.

Volgens Groen zitten heel wat toestellen zo in mekaar dat herstellen geen optie meer is. Bij smartphones worden bijvoorbeeld vaak speciale schroeven gebruikt, waardoor een reparatie niet voor de hand ligt.

Met 'Plan C' lanceert de partij een campagne om de circulaire economie op te krikken en de levensduur van elektrotoestellen te verlengen. 

In Europa ligt de standaardgarantie vast op twee jaar, maar in het actieplan roept Groen op om net zoals Nederland, Zweden of Engeland de wettelijke garantietermijn te verlengen tot vijf jaar. "Als we een langere garantie wettelijk verplichten, is het voor hen interessanter om producten te maken die langer meegaan", zegt Almaci.

'Als we een langere garantie wettelijk verplichten, is het voor hen interessanter om producten te maken die langer meegaan'

Meyrem Almaci (Groen)
PHOTO_NEWS

A+++

Daarnaast pleiten de groenen ook voor duidelijkere labels naar de consument toe. Een koelkast met energielabel A+++ kost natuurlijk meer dan een andere koelkast. "Maar als die zo gebouwd is dat ze de dag nadat de garantie verstreken de geest geeft, is de milieuwinst natuurlijk klein", legt Almaci uit. Ze stelt voor om naast het energielabel ook een levensduur op toestellen te plakken. 'We moeten echt werk maken van een circulaire economie'

Meyrem Almaci (Groen)