Groen!: "Geen dingen aan B-H-V koppelen die er niks mee te maken hebben"

UNKNOWN

De B-H-V-onderhandelingen gaan om een institutioneel probleem. We gaan daar dan ook geen dingen aan koppelen die er niks mee te maken hebben. Dat heeft Groen! -voorzitter Wouter Van Besien vanmorgen in De Ochtend op Radio 1 gezegd. Tegelijk waarschuwde hij dat zijn partij de tafel verlaat indien bepaalde elementen uit het bijna-akkoord van 2005 "die zeer ver gingen" opnieuw worden opgenomen.
 
De groenen leverden in 1993 al vanuit de oppositie de nodige steun voor een staatshervorming, toen ook onder leiding van Jean-Luc Dehaene. In ruil werd hen toen een ecotaks beloofd, wat achteraf op niets uitdraaide.
 
Van Besien heeft Dehaene daarvoor al "onder zijn voeten gegeven", zei de groene voorzitter lachend. Toch kijkt hij uit om niet opnieuw in zo'n situatie terecht te komen. Geen koppeling aan allerhande dossiers dus.
 
Constructief
De sfeer rond de tafel is volgens Van Besien "constructief". "Bij iedereen rond de tafel", vervolgde hij, doelend op MR-voorzitter Reynders.
 
Over de inhoud hield Van Besien steeds de lippen stijf op elkaar. Maar "bespreekbaar is het zeker, want anders waren we al weg". Toch zijn er "elementen uit 2005 die niet opnieuw op tafel moeten komen", liet hij optekenen. Toen kelderde senator Geert Lambert als Spirit-voorman een mogelijke oplossing.
 
Voor de groene voorzitter moet gestreefd worden naar "een eerzaam compromis". Maar dat zal hoe dan ook "geen schoonheidsprijs winnen", waarschuwde hij. Komt er helemaal geen oplossing uit de bus, dan stemt Groen! mee de voorstellen die klaarliggen in de Kamer. Over de slaagkansen heeft hij naar eigen zeggen "geen flauw benul". (belga/sps)