Groen fietst langs gevaarlijkste kruispunten van Hoboken

Wouter Van Besien.
Foto Photo News Wouter Van Besien.
Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen hebben leden van Groen Hoboken samen met fractieleider Wouter Van Besien een fietstocht gedaan langs de gevaarlijkste punten in het district. "Voor Groen is verkeersveiligheid een absolute prioriteit."

De fietstocht kwam er na een bevraging bij de inwoners. "90 procent van de Hobokenaren gaf aan dagelijks langs gevaarlijke kruispunten voorbij te rijden", zegt Illias Marraha, ondervoorzitter in Hoboken. "36 procent van de ouders die hun kinderen met de fiets naar school brengen, voelt zich bovendien onveilig."

De fietsers van Groen passeerden langs de acht gevaarlijkste straten die uit de enquête naar voren kwamen. De Antwerpsesteenweg staat op 1. Het kruispunt van de Sint Bernardsesteenweg met de Hendriklei, waar eind vorig jaar nog een fietser om het leven kwam, is voor de partij ook een zwart punt.

"Zulke gevaarlijke kruispunten werken niet en moeten conflictvrij gemaakt worden", zegt Wouter Van Besien. "Dat kan relatief goedkoop, maar vaak maakt men zich er van af met het argument dat het de verkeersdoorstroom zou vertragen."

Ook Betty Van Dyck, die opkomt voor Groen in Hoboken, vindt dat de veiligheid van de fietsers prioriteit moet krijgen op het comfort van autogebruikers. "Wanneer ik met mijn kleinkinderen naar school fiets, hou ik vaak mijn hart vast. Veel ouders schakelen uit angst over op de wagen, wat het probleem natuurlijk alleen nog groter maakt."

Volgens Van Dyck moet er geïnvesteerd worden in de fietsinfrastructuur en moet er op bepaalde plaatsen, vooral aan scholen, gekeken worden naar de verkeerscirculatie. "Neem nu de Pauwenlaan, waar een kleuter- en lagere school is. Dat is een heel smalle straat waar wagens in twee richtingen door mogen. Daar een eenrichtingsstraat van maken, zou al heel veel oplossen." 
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jef Heffens

  Geen enkele regering heeft meer gedaan voor de zwakke weggebruikers dan de huidige, dat is een dramatisch probleem voor de Groenen die dat beschouwen als hun exclusief thema.

 • Eric Vanovermeire

  Vanmiddag nog hard in de remmen moeten gaan voor fietsers die stop negeerden. En Groen : vele verkeerssituaties zouden al veiliger zijn mochten die ecolo's niet gaan dwarsliggen elk stukje weiland of boom die moet wijken voor o.a. een beter fietspad !

 • Bob Boomer

  - Beste groenen, doe niet zo hypocriet ! Als het regent en sneeuwt zie ik nog maar weinig fietsers in de straat. Dan krijgt het comfort v/h autogebruik plots 'prioriteit 1'.

 • ingrid grieten

  Veilig fietsen begint bij de fietser zelf. In 78% van alle ongevallen blijken volgens verzekeringscijfers de fietsers in fout. Dus werk niet rond het probleem heen maar pak het aan bij de oorzaak. Geef fietsers bij echt verkeersgevaarlijke overtredingen een hoge boete en de ongevallencijfers zullen dratisch dalen binnen drie maanden.

 • Frank Van den Bulck

  Ga toch sokken breien man!