Groen en sp.a naar Antwerpse kiezer met lijst 'Samen', Van Besien is kandidaat-burgemeester

Wouter Van Besien (midden, Groen) zal de lijst trekken en wordt daarmee de rechtstreeks uitdager van Bart De Wever. De onafhankelijke Jinnih Beels (l.) krijgt de tweede plaats, sp.a'er Tom Meeuws (r.) de derde.
belga Wouter Van Besien (midden, Groen) zal de lijst trekken en wordt daarmee de rechtstreeks uitdager van Bart De Wever. De onafhankelijke Jinnih Beels (l.) krijgt de tweede plaats, sp.a'er Tom Meeuws (r.) de derde.
Groen en sp.a zullen volgend jaar met de gemeenschappelijke lijst 'Samen' naar de Antwerpse kiezer trekken. Wouter Van Besien zal de lijst trekken en wordt daarmee een rechtstreekse uitdager van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Op de lijst komen 20 procent onafhankelijke kandidaten. Dat maakte het lokale kartel bekend op een persconferentie. De ambitie van "Samen" wordt een "nieuw, progressief stadsbestuur voor Antwerpen".

De nieuwe lijst tussen de twee partijen zal dus niet 'Bondgenootschapslijst' heten, maar 'Samen'.

Twintig procent van de plaatsen op de lijst zal voorbehouden zijn voor "progressieve Antwerpenaren van buiten de politiek". "Deze stad heeft nood aan een nieuwe koers", zeggen kopstukken Van Besien, Jinnih Beels en Tom Meeuws. "Aan een politiek die verzoent en verbindt. Wij willen de handen in elkaar slaan met alle progressieve Antwerpenaren."

"We zijn ervan overtuigd dat Samen beter werkt dan mensen tegen elkaar opzetten. Deze tijd vraagt erom dat verschillen overstegen worden, naar politici die samenwerken." Het is daarom essentieel dat er heel wat mensen van buiten de partijpolitiek meewerken aan hun project, klinkt het bij de drie.

Tweede plaats voor ex-commissaris Jinnih Beels

Wouter Van Besien bevestigde op de persconferentie dat de tweede plaats op de lijst naar Jinnih Beels gaat. Zij werkt momenteel bij de politie in Mechelen, en stapte enkele jaren geleden op bij het Antwerpse korps, waar ze het diversiteitsbeleid uitzette. Ze stapte op uit onvrede met het Antwerpse beleid.

Beels zet nu ook haar job in Mechelen aan de kant om zich volledig te focussen op haar politieke carrière. Ze verhuist ook van haar huidige woonplaats Westerlo naar Antwerpen.

Plaats drie is voor huidig sp.a-kopman Tom Meeuws. Over de andere plaatsen op de lijst is er officieel nog geen duidelijkheid, net zomin als de namen van de andere onafhankelijken. Beide partijen zullen elkaar numeriek wel in balans houden, sp.a krijgt de lijstduwer. Van Besien liet weten dat geëngageerde Antwerpenaren zich nog steeds kandidaat kunnen stellen, ook als ze niet op een lijst willen staan.

belga

Vijf toekomstbeelden

De lijst 'Samen' plaatst vijf 'toekomstbeelden' voor Antwerpen voorop, prioriteiten en ambities voor de stad. Die vormen een aanzet voor gesprekken en samenkomsten en moeten in het voorjaar uitmonden in een voldragen programma.

De vijf 'toekomstbeelden' zijn 'de stad als springplank voor iedereen', 'een stad met gezonde lucht', 'betere mobiliteit met voorrang voor voetgangers en fietsers', 'een nieuw veiligheidsbeleid met een politie voor iedereen en opwaardering wijkagent', en 'meer armslag voor de districten'.

"Dit project moet verzoenend en verbindend werken en is geworteld in onze liefde voor Antwerpen en ons vertrouwen in de Antwerpenaar", zegt Van Besien. "Wij willen een stad waar iedereen zich thuis voelt en vooruitgang kan boeken."

Volgens Meeuws wordt 'Samen' hét alternatief voor het huidige beleid waar veel Antwerpenaren om vragen. "Het is hard nodig om samen te werken, want momenteel staan we in Antwerpen stil, en lang niet alleen in het verkeer", stelt hij. "We willen een Antwerpen waarin je niet meer jaloers moet zijn op je buurman omdat hij veel meer heeft dan jij, maar ook één waarin je niet in zak en as zit omdat je buur het slachtoffer is van een hardvochtig beleid."

'Het is hard nodig om samen te werken, want momenteel staan we in Antwerpen stil, en lang niet alleen in het verkeer'

Tom Meeuws, derde plaats lijst 'Samen'

Zondag partijcongressen

De gesprekken tussen Groen en sp.a liepen al maanden en draaiden rond een gezamenlijke kieslijst waar ook onafhankelijken op moeten prijken. Over de verdeling van de plaatsen werd de voorbije dagen nog druk vergaderd, waardoor het tot gisterenavond niet helemaal zeker was dat er een akkoord uit de bus zou komen.

Uiteraard moet het project zondag eerst nog het fiat krijgen van de twee congressen. Bij Groen is tweederdemeerderheid nodig, bij sp.a 50,1 procent.

Met het project hopen de twee huidige oppositiepartijen samen sterk genoeg te staan om burgemeester Bart De Wever (N-VA) het vuur aan de schenen te leggen.

Goede peilingen

Bij de vorige verkiezingen in 2012 trok sp.a nog samen met CD&V naar de kiezer onder de naam Stadslijst. Die lijst haalde toen 28,6 procent, ruim onder N-VA (37,7 procent). CD&V verliet na de verkiezingen de lijst en trad toe tot de meerderheid in Antwerpen, terwijl de sp.a naar de oppositie verkaste.

Groen haalde op eigen kracht 7,9 procent. In de laatste peilingen doet de partij het echter veel beter met scores tot 24 procent. Sp.a zou rond de 13 procent behalen. In een scenario waarbij beide partijen een kartel vormen, zou die lijst rond de 30 procent halen, minder dus dan de optelsom van beide partijen apart. N-VA zou zonder links kartel 26 procent halen, mét kartel rond de 30 procent.
139 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Boden

  In Oostenrijk zakten de groenen gisteren alvast onder de kiesdrempel. Een teken aan de wand.

 • Marcel Mertens

  Daar gaat onze haven en economie, LEZ? alléén nog schepen met binnen met groene energie.

 • Philippe Deckers

  Met Groen krijgen we een ramp zoals in Mortsel.. het verkeer staat er nu dag en nacht stil. Daar bovenop krijgen we nog een pro moslimbestuur bovenop...zijn jullie gek?

 • Jan Van Rompaey

  Gaan we het communisme met open armen ontvangen?

 • marc castermans

  Germaine, dan is Antwerpen toch een van de rijkste steden ter wereld.