Groen en sp.a: "Als het klopt, wordt positie Van Dijck onhoudbaar”

Björn Rzoska (Groen).
BELGA Björn Rzoska (Groen).
"Als dit verhaal klopt, en ik benadruk die premisse, dan is de positie van Kris Van Dijck als parlementsvoorzitter onhoudbaar en moet N-VA een nieuwe voorzitter aanduiden. Ik vraag dan ook dat het Uitgebreid Bureau versneld wordt samengeroepen als dit klopt", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska aan Belga. Ook sp.a is die mening toegedaan.

"Ik zou persoonlijk vorige week al zijn opgestapt na het verhaal van het dronken rijden, maar als dit verhaal klopt, zit Kris Van Dijck met een probleem en lijkt zijn positie onhoudbaar", aldus Rzoska. De Groen-fractieleider vindt dat N-VA een nieuwe voorzitter moet aanduiden als het bericht wordt bevestigd. 

“De parlementsvoorzitter heeft in zijn 11 julitoespraak gesproken over verantwoordelijkheid. Wel, als dit verhaal klopt, moet Van Dijck zijn verantwoordelijkheid nemen”, zo reageert ook sp.a-fractieleider Conner Rousseau.

Volgens Rousseau heeft Van Dijck in zijn toespraak ook gewezen op het belang van een stabiele context. “Als dit verhaal klopt, kan je niet meer spreken van een stabiele context. Dan heeft Van Dijck op twee weken tijd twee keer de wet overtreden en moet er een nieuwe voorzitter komen”, aldus Rousseau. 

Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) heeft na zijn 11 julitoespraak vroegtijdig de viering op het Brusselse stadhuis verlaten. Volgens een artikel van P-magazine zou hij samen met een prostituee fraude hebben gepleegd. Het online artikel werd gepubliceerd op het moment dat hij zijn 11 julitoespraak hield. Geen van de N-VA-woordvoerders wil voorlopig reageren op het bericht. Een bevestiging of de beschuldigingen kloppen, is er ook nog niet.

Sp.a-fractieleider Conner Rousseau.
BELGA Sp.a-fractieleider Conner Rousseau.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ROBERT GERTS

  Bekijk eerst jullie eigen schandalen aub! Die zijn veel erger, en hebben de mensen miljarden gekost!

 • Sjonny Martero

  Groen en Sissen? Verwonderd mij niet. Twee laffe en keugenachtige partijen.

 • Tom Der Kinderen

  De enige positie die onhoudbaar is zal die zijn van de Spa en nog een paar trados de volgende verkiezingen.De kiesdrempel halen zal nog slechts een utopie zijn en de carnavalsfiguren die nu denken dat ze zelfs maar het recht hebben van 1 woord commentaar te geven zouden zich beter hullen in stilte en zichzelf en hun decennia van wanbeleid, diefstal en volksverraad eens serieus in vraag stellen. Begin maar met al die uittredingsvergoedingen af te schaffen en te zakken naar 1700eur zoals iedereen.

 • Johan Swinnen

  Geld verbranden geen probleem, maar een voorlopige roddel dient bestraft, die sossen toch

 • Dirk Van Den Bossche

  SPA wil dit uitbuiten , maar vergeten geval Stevaert. Korte termijn geheugen bij Politici