Groen en Ecolo willen dit jaar een andere premier Michel

BELGA
Oppositiepartijen Groen en Ecolo vinden dat premier Charles Michel één jaar na zijn aantreden dringend uit zijn pijp moet komen. De eerste minister viel het voorbije jaar meermaals door de mand omdat zijn kompas enkel is afgesteld op de peilingen van de MR, zo klonk het verwijtend op de groene aftrap van het nieuwe parlementaire jaar.

"Premier Michel heeft één van de mooiste jobs die er zijn, namelijk het besturen van dit fantastische en eigenzinnige land. Maar zijn modus is afgesteld op de peilingen van de MR. Zijn ambitie is niet om een leider te zijn, maar om te zorgen dat zijn partij zeker niet verliest bij de verkiezingen in 2019", hekelt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Kibbelkabinet
Volgens de groenen blonk Michel het voorbije jaar uit in afwezigheid, telkens het erom ging spannen. Bedrijfswagens, vluchtelingen, taxshift, ... steeds weer werd de toon gezet door 'schaduwpremier' Bart De Wever. En ook bij al dat interne gekibbel bleef het veel te vaak stil in de Wetstraat 16, betreurt Calvo.

"Als oppositie is een kibbelkabinet wel even plezant, maar als het blijft duren dan wordt het vervelend en afstompend. Bovendien leidt het de aandacht af van de inhoud", sneert Calvo. "Stop er dus alsjeblieft mee. Wij willen op een ernstige manier aan politiek doen."

Hoog tijd dus dat de premier het stuur in handen neemt, vinden Groen en Ecolo. Zijn 'state of the union' volgende week in de Kamer moet voor hen duidelijke lijnen uitzetten op vijf punten: de vluchtelingencrisis, de taxshift, dieselgate, werkbaar werk en de NMBS. Het zijn in elk geval domeinen waarin de groenen zich zullen vastbijten, met meer sociale rechtvaardigheid én vooruitgang inzake klimaat en milieu als rode draad.

'Zijn ambitie is niet om een leider te zijn'

Kristof Calvo