Groen en Ecolo: “Niet Electrabel, maar de politiek beslist over kernuitstap”

Tinne Van der Straeten.
BELGA Tinne Van der Straeten.
Groen en Ecolo nemen het niet dat Engie Electrabel zich in volle coronaciris in een brief richt tot premier Wilmès om de kernuitstap uit te stellen. "Het is niet Electrabel dat beslist, wel de politiek.”

De Tijd schrijft donderdag dat Engie Electrabel wil dat er een beslissing komt over het langer openhouden van de kerncentrales en daarom een brief stuurde met de vraag om snel de knoop door te hakken "Slechte timing", repliceerde de premier reeds in de radiostudio's. 

Ook de groenen zijn niet te spreken over de brief. "De timing van Electrabel is bijzonder ongepast. Op het moment van één van de grootste gezondheids- en economische crisissen nodigt Electrabel zichzelf uit aan tafel om haar eigen garanties te regelen. Het is niet Electrabel die hierover beslist, wel de politiek", zegt Tinne Van der Straeten , Kamerlid voor Groen.

Groen herhaalt het verzet tegen een verlenging van de levensduur van de kerncentrales. De partij vraagt duidelijkheid zodat de energiemarkt definitief zekerheid heeft over de omschakeling naar hernieuwbare energie.

"De kernuitstap is reeds 20 jaar wettelijk verankerd met een duidelijke uitstapkalender. Zoals premier Wilmès zelf aangeeft, beperkt de minderheidsregering zich uitsluitend tot de aanpak van de coronacrisis. De tijdelijke noodregering kan hierover dus geen beslissing nemen", dixit Van der Straeten.
47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan arnouts

  Sluiten die handel. Men heeft totaal totaal totaal geen besef van wat er in die verouderde reactoren zit. Daar zit voldoende radiotoxiciteit in om West Europa de komende duizenden jaren onbewoonbaar te maken. Beseft men wel wat de impact is? Diegene die hier ijveren voor het langer openhouden van die centrales: bent u bereid om uw huis en eigendommen achter te laten als het hier fout loopt? Als u moet vertrekken dan gaat u uw bakstenen heus hier achter moeten laten en u wordt niet vergoed!

 • Ronny Ooijen

  Anna Pauels, de kerncentrales draaien al 5 jaar ronduit slecht. Na 2025 gaan deze volgens u prima werken? Weet u hoeveel CO2 vrij komt bij de ontginning, transport (vanuit bijvoorbeeld Canada of Kazachstan) en verwerking van Uranium. Er liggen al jaren 10000 lekkende vaten in Dessel te wachten op een opslagruimte. Wie zei in 2012 dat een combinatie van kernenergie en gascentrales ideaal is? Bart De Wever.

 • Anna Pauels

  Een normaal mens zorgt eerst voor een alternatief voor je iets stopzet, behalve GROEN. Er is nu al electriciteit tekort, madam ! Bovendien die groene bronnen als zonnepanlene kosten een gewone man véél geld en niet iedereen kan een extra groene lening erbij nemen. Bovendien de manier van produceren van zonnepanelen en batterijen is allesbehalve milieuvriendelijk

 • Gino Sinnesael

  Já, de groene projecten zoals zonnepanelen en windmolenparken hebben voor Jan modaal al één ding opgebracht: extra belastingen. Twee soorten zelfs: gewone en verdoken!

 • jack vandenhende

  Wat ook duidelijk gezegd mag worden , is dat Groen en Ecolo , daarin ook niets te zeggen hebben , al is arrogantie zo groot bij die twee partijen , dat zij denken van wel .