Groen eist ontslag van Homans, maar minister ontkent link met vluchtelingencrisis te hebben verzonnen

Photo News
Er is geen bijkomend rapport over kindarmoede waaruit zou blijken dat de stijging vooral te wijten is aan vluchtelingen. Nochtans had minister Liesbeth Homans (N-VA) dat eerder wel beweerd. Kind en Gezin is formeel aan De Morgen: "Het bestaat niet." Oppositiepartij Groen dient in het Vlaams Parlement een motie van wantrouwen in tegen Homans en vraagt om haar ontslag. Homans blijft erbij dat Kind en Gezin vorig jaar zelf de link legde met het effect van de vluchtelingencrisis.

"Ruim 65 procent van de kinderen die opgroeien in kansarmoede heeft een moeder die bij haar geboorte geen Belgische nationaliteit had. We stellen vast dat veel moeders vluchtelingen zijn uit bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan." Dat zei Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans gisteren in een persbericht over de nieuwe kansarmoedecijfers van Kind en Gezin. 

Die stelling werd meteen tegengesproken door armoede-expert Wim Van Lancker (KU Leuven). Volgens hem wordt er in de statistieken van Kind en Gezin met geen woord gerept over vluchtelingen. Het zette van Lancker aan om Homans te beschuldigen van leugens: "Het lijkt alsof ze de link met de vluchtelingen zelf heeft verzonnen." 

'Het lijkt alsof Homans de link met de vluchtelingen zelf heeft verzonnen'

Armoede-expert Wim Van Lancker (KU Leuven)

Onbestaand rapport

Homans beet gisteren meteen fel van zich af. Ze verwees naar een extra rapport van Kind en Gezin dat nog niet online staat, maar waarin wél een onderscheid zou staan tussen vluchtelingen en niet-vluchtelingen. "Voordat men oordeelt, zou men wel beter het volledige rapport van Kind en Gezin doornemen", vond ze. Tot op dit moment kon het kabinet van minister Homans evenwel nog geen rapport voorleggen aan de redactie van De Morgen.

Maar nu blijkt dat er helemaal geen extra rapport is. Kind en Gezin is formeel aan De Morgen: "Zo'n rapport waar Homans naar verwijst, is onbestaande." Volgens Leen Du Bois, woordvoerster van Kind en Gezin, is er geen enkele manier om te weten of de opvallende stijging van kansarmoede bij kinderen te wijten is aan vluchtelingen. "Wij registreren niet op vluchtelingen, alleen op de origine van de moeder." 

'Zo'n rapport waar Homans naar verwijst, is onbestaande'

Leen Du Bois, Kind en Gezin

Groen vraagt ontslag

Oppositiepartij Groen dient in het Vlaams Parlement alvast een motie van wantrouwen in tegen Homans, liet Groen-fractieleider Björn Rzoska via Twitter weten. Volgens Groen heeft Homans gelogen over de cijfers en schuift de minister de eigen verantwoordelijkheid af op de meest kwetsbare mensen. De partij eist het ontslag van de minister.

"Op een bepaald moment houdt het op. Deze minister weigert al jaren om echte maatregelen te nemen die de armoede effectief doen dalen. Ze liegt op kap van vluchtelingen om zichzelf goed te praten. Daarvoor heeft ze geen enkel bewijs, bevestigt ook Kind en Gezin. Deze minister ontloopt haar verantwoordelijkheid en kan wat ons betreft niet meer functioneren", aldus Rzoska.

Volgens Groen moet er daarom een nieuwe minister van Armoedebestrijding komen. "Wij vragen een nieuwe minister die effectieve maatregelen neemt, zoals het optrekken van de laagste inkomens tot aan de armoedegrens, het toekennen van huursubsidies voor de meest kwetsbaren en een progressieve hervorming van de kinderbijslag. Armoede wegwerken is wel degelijk mogelijk. Het is een kwestie van politieke wil", zegt Elke Van den Brandt. 

Ook CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi zegt op Twitter dat indien het klopt dat Homans gelogen heeft, er "maar één optie is in een zichzelf respecterende democratie: ontslag".

Link "niet verzonnen"

Homans zal later vandaag in het Vlaams Parlement meer uitleg geven over haar uitspraken. Intussen verdedigt ze zich in een reactie bij Belga tegen de forse kritiek. "Ze heeft ook nergens gezegd dat vluchtelingen de enige oorzaak zijn", benadrukt haar woordvoerder. De N-VA-minister ontkent verder dat ze de link met vluchtelingen zou hebben "verzonnen".

Homans baseert zich naar eigen zeggen op informatie van Kind en Gezin, meer bepaald op de toelichting bij de kansarmoedecijfers van 2016. Daarin wordt onder meer verwezen naar de stijging van de kansarmoede bij kinderen van moeders uit Azië (met name Syrië en Afghanistan). Het kabinet wijst er op dat er letterlijk staat: "In die gezinnen ligt kansarmoede veel hoger, wat ook logisch is wanneer het over vluchtelingen gaat".

Volgens het kabinet-Homans legde Kind en Gezin vorig jaar dus zelf de link met het effect van de vluchtelingencrisis. En uit de nieuwe cijfers van Kind en Gezin blijkt nu dat het aandeel kinderen met een moeder uit Azië in 2017 nog gestegen is (van 12,8 procent in 2016 naar 13,9 procent in 2017). "Als je dan kijkt naar 2014, kun je spreken van een stijging met bijna 38 procent", klinkt het. 

De zin op de site van Kind en Gezin. waar Homans naar verwijst.
Kind en Gezin De zin op de site van Kind en Gezin. waar Homans naar verwijst.366 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy DESMET

  Voortaan Liegbeth Homans ?

 • Marc Baeyens

  Opnieuw een ontslag voor Groen. Wanneer gaat die partij eindelijk eens haar kinderparlement-niveau ontgroeien ?

 • Bernaerts Diane

  Gilberte: Demir is even (of even weinig) Turks als Almaci, moet die dan ook uitwijken naar Turkije?

 • guido vangheluwe

  linda Maes ge moet geen volgeling zijn van NVA maar stekeblind als je de werkelijkheid niet ziet of wil zien

 • ANDRE VAN DEUN

  Tom Faes ! Ziende blind zeker ? Kruip in je hol, en kom er pas uit om op de sossen te stemmen. Dan pas heb je een gerust geweten.