Groen dreigt met nieuwe hoorzitting voor Francken na omstreden uitspraak over “creatief” terugsturen van illegale criminelen

Theo Francken (N-VA).
Photo News Theo Francken (N-VA).
Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt wil collega Theo Francken (N-VA) opnieuw uitnodigen voor een hoorzitting van het parlement als er niet meer duidelijkheid komt over de uitspraken van de voormalige staatssecretaris tijdens een lezing vorige week in Beveren. Francken had daar gezegd dat hij destijds "creatief" was in het terugsturen van illegale criminelen naar eigen land. 

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gaf op 21 november een lezing in Beveren, naar aanleiding van de komst van een asielcentrum in de Oost-Vlaamse gemeente. In De Morgen stond maandag een relaas van die lezing. Francken zou er gezegd hebben dat hij destijds "creatief" was in het terugsturen van illegale criminelen. "Ik ga niet vertellen hoe, want dan raak ik in de problemen. Maar ooit schrijf ik daar een boek over, als de feiten verjaard zijn."

“Om van achterover te vallen”

"Uitspraken om van achterover te vallen", vindt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, die huidig minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) vanmiddag over de kwestie ondervroeg in de Commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer. Volgens De Vriendt gaf de N-VA'er aan misdrijven te hebben gepleegd, onder meer omdat hij de term 'verjaren' gebruikte. "Elke democraat moet gealarmeerd zijn door zulke uitspraken."

Minister De Block heeft de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken Freddy Roosemont intussen gevraagd naar de uitspraken van Francken. Roosemont heeft De Block ervan verzekerd dat er vanuit zijn diensten alvast geen illegale praktijken gebruikt worden bij het terugsturen van illegale criminelen, zei de minister. Maar "als er een klacht zou komen bij het parket wordt dit natuurlijk een ander onderzoek."

Francken gedraagt zich werkelijk als een zonnekoning. Dat passeert blijkbaar allemaal, maar niet bij ons. Daar wil ik zeer duidelijk in zijn

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt

Humanitaire visa

De Vriendt wil echter meer duidelijkheid over de affaire. De Groen-fractie is bereid Francken uit te nodigen voor een hoorzitting, zoals een paar maanden geleden al gebeurde, toen naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek naar de aflevering van humanitaire visa. 

"Als het nodig is, als hierover geen klaarheid komt, dan gaan we dat opnieuw doen. Francken gedraagt zich werkelijk als een zonnekoning", aldus De Vriendt. "Dat passeert blijkbaar allemaal, maar niet bij ons. Daar wil ik zeer duidelijk in zijn.”

Ook sp.a verbolgen

Ook de sp.a-fractie reageert verbolgen op de uitspraken van Francken. Maar volgens fractieleidster Meryame Kitir, die De Block ook ondervroeg over de kwestie, is het vooral aan het gerecht om te onderzoeken.

BELGA

Franstalige rechters “laks”

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) is eveneens niet te spreken over enkele uitlatingen van Francken. Tijdens de lezing in Beveren zou hij onder meer ook gezegd hebben dat Vlaamse rechters overbelast zijn, “terwijl hun Franstalige collega’s golfen”. “Zowel de Franstalige als de Nederlandstalige rechters hebben weinig tijd om golf te spelen”, laat de RvV weten.

De administratieve rechtbank, die in beroep oordeelt over asiel- en migratiedossiers, zet vandaag in een opmerkelijk persbericht de puntjes op de ‘i’. “De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen wenst enkele correcties aan te brengen bij de recente uitlatingen van een voormalige staatssecretaris”, klinkt het daarin. Volgens de RvV is de werklast bijzonder hoog, geldt die voor beide taalrollen en is ze voor de Franstaligen zelfs gevoelig hoger. “En de gerechtelijke achterstand slinkt jaar na jaar. Zowel de Franstalige als de Nederlandstalige rechters hebben dus weinig tijd om golf te spelen”, stelt de Raad fijntjes. “Kwestie van de burger volledig te informeren: onder onze magistraten is er trouwens slechts één (Nederlandstalige) die soms de golfsport beoefent. We vinden wel badmintonspelers, boksers, marathonlopers en wielrenners terug.”

Noch de minister, noch de burger heeft het recht om de rechter te ‘kiezen’ die hem het best uitkomt. Het tegendeel beweren is onjuist, ofwel een aanwijzing dat men het niet zo nauw neemt met de wet

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV)

Dat Francken aangaf zelf de rechter - een Nederlandstalige of een Franstalige - te kunnen kiezen, kan ook niet, stelt de Raad. “Noch de minister, noch de burger heeft het recht om de rechter te ‘kiezen’ die hem het best uitkomt, los van de vraag of deze nu Franstalig, Nederlandstalig of Duitstalig is. Het tegendeel beweren is onjuist, ofwel een aanwijzing dat men het niet zo nauw neemt met de wet.”

Teruggefloten

Eerder floot Fedasil Francken al terug in een tweet. Francken beweerde in Beveren dat 80 tot 90% van de asielzoekers in ons land alleenstaande mannen zijn, maar zelfs in volle opvangcrisis eind 2015 was dat percentage slechts 44%, stelt het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers. Op dit moment is zo’n 38% van de opgevangen migranten een alleenstaande man.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nema De Geest

  Lucien Mertens, het gaat om een politicus die zegt dat hij "creatief" was bij het uitvoeren van zijn taken, zo creatief dat hij geen klare taal durft te spreken omdat hij naar eigen zeggen dan in problemen zou komen. Hij zal het ooit uitleggen als de feiten verjaard zijn. Elke politicus die zoiets zegt van eender welke partij moet grondig aan de tand gevoeld worden. Theo strooit overal stokken om zich heen en klaagt wanneer anderen niet anders kunnen dan erover struikelen.

 • Lucien Mertens

  Die man mag eigenlijk nog geen windje laten of hij wordt door verzameld (s)links aangeklaagd, wie een stok zoekt vind er namelijk altijd wel een.

 • danny janssens

  De Raad van State heeft het al eerder gezegd, Francken is een populist die niets kent en zich niet minder aantrekt van de Belgische wetgeving

 • Frank Louman

  Devriendt, meewerken aan de ondergang van ons land is ook strafbaar. Pak maar al een advocaat.

 • Tom Faes

  Met de Theo is er altijd ambras verzekerd. Dat ventje kan het echt niet laten .Daar is één woord voor "FOEI"