Groen: “Als dat veiligste optie is, moeten we Syriëstrijders terughalen naar België”

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.
Photo News Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.
Als het van oppositiepartij Groen afhangt, moet België Syriëstrijders naar ons land terughalen op voorwaarde dat dat "de veiligste optie is". Dat heeft Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke vandaag gezegd in De Ochtend. N-VA-Kamerlid Koen Metsu is het daar niet mee eens. Hij vindt dat ons land er net alles aan moet doen om te beletten dat Syriëstrijders opnieuw naar België komen.

De voorbije dagen is er heel veel gezegd en geschreven over wat ons lang moet doen met Belgische Syriëstrijders. Moeten de strijders in Irak berecht worden, desnoods met het risico op de doodstraf? Moet België de betrokken strijders terughalen en hen hier berechten? Of moet er een (nieuw) internationaal strafhof komen?

Advocaat Walter Damen pleit ervoor om de Syriëstrijders op een gecontroleerde manier terug te halen en hier te berechten. Ook Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke noemt dat de beste optie "als het op een veilige manier kan". Hij wil daarover graag het standpunt van de veiligheidsdiensten kennen. “Een gecontroleerde terugkeer is voor ons een bespreekbare optie als dat het veiligste is”, aldus Van Hecke.

Geens niet eens met kritiek

N-VA-Kamerlid Koen Metsu is het daar niet mee eens. "We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat die strijders opnieuw het Belgische grondgebied betreden", aldus Metsu. Hij gelooft niet in een gecontroleerde terugkeer. Volgens Metsu staat de deradicalisering in de gevangenissen "niet op punt" en is het moeilijk om de betrokkenen de klok rond op te volgen.

Die kritiek is niet naar de zin van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Die noemt de opmerking van Metsu op Twitter "onterecht". Volgens hem wordt er zowel binnen als buiten de gevangenissen gewerkt aan opvolging. Hij wijst er onder meer op dat er een cel extremisme is opgericht en dat er lokale taskforces zijn opgericht voor opvolging. "En gisteren nog de omzendbrief om justitieassistent nog vroeger in traject van de gedetineerde te betrekken", aldus Geens op Twitter.
165 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nicole pottier

  Tijd om op straat te komen

 • Hilde Eykens

  Groen gaat na al wat ze al gedaan hebben met dit de genadeslag geven.

 • Willy Slachmuylders

  Syrië strijders afzetten bij de politiekers van Groen De partij gaat er voor investeren !

 • Jean De Grande

  Zijt gij ze gaan tellen, dubois? Of gelooft ge weer klakkeloos de rode en groene leugens?

 • andre Van Meirvenne

  Ik lees dat het maar over 4 personen gaat dat zijn wel 4 moordenaars te veel