Groeiende malaise bij de politie: stress, uitputting, burn-out en buitensporig gedrag

Getty Images
Een audit naar de werkdruk bij de federale politie en twaalf lokale politiezones, uitgevoerd in 2018, maakt melding van een groeiende malaise bij de politie. Dat schrijft La Dernière Heure. 

In het slotrapport is te lezen dat agenten van de federale kampen met "meer stress, emotionele uitputting, afstand, risico op burn-out, buitensporig gedrag op het werk en minder voldoening, enthousiasme en wil om te blijven". 

Net niet de helft van de agenten (48 procent) die in de loop van het afgelopen jaar afwezig was, zeggen dat die afwezigheid ten minste deels te maken had met het werk. "57 procent wijst op psychosociale problemen, 55 procent op fysieke problemen en 21 procent op een werkongeval."

Uit de audit blijkt verder nog dat 58 agenten (1,2 procent) in de loop van het voorbije jaar aan zelfmoord gedacht hebben, met ook de intentie om die gedachte uit te voeren. Daarnaast geeft 26 procent van de ondervraagde vrouwen aan de voorbije zes maanden slachtoffer geweest te zijn van ongewenste intimiteiten, tegenover 14 procent in de referentiegroep.

4.846 agenten van de federale politie hebben de vragenlijst van onderzoekers van de KU Leuven ingevuld.

Prioritieit

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem laat weten dat hij hierover al samenzat met de top van de federale politie. Het onderzoek werd ook besproken met de vakbonden op het hoog overlegcomité.

De Crem stelde voorts dat hij “onmiddellijk” na zijn aankomst op Binnenlandse Zaken op 9 december 2018 “tijdens overleg met politietop en vakbonden en bij werkbezoeken op het terrein, vaststelde dat er heel wat uitdagingen liggen die een sterk antwoord vragen”. De minister zegt dat hij inmiddels van de rekrutering en het beter afstemmen ervan op de opleidingen een prioriteit heeft gemaakt, alsook van het vermijden van geweld (verbaal en fysiek) tegen veiligheids- en hulpdiensten. Wat betreft dit laatste punt zal nog voor de verkiezingen een Koninklijk Besluit verschijnen dat dit in een wettelijk kader verankert.

De resultaten van de bevraging worden door de interne directie voor de preventie en bescherming op het werk van de federale politie verder geanalyseerd, om vervolgens de nodige maatregelen te kunnen nemen om het welzijn van het personeel te verbeteren, aldus nog De Crem.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Verschaeren

  Onbetrouwbaar , vroeger stonden ze dichter bij het volk en was het geen bende ongeregeld die er alleen maar op uit zijn je een boete aan te smeren voor om het even wat , desnoods verzinnen ze wel iets ! .

 • paul piens

  in "onze tijd" gingen wij na het werk samen een goed glas drinken, de bazen stonden zachter ons als er een probleem was. Nu mag het eerste niet meer (voorbeeld functie) en de bazen staan nog steeds achter hun manschappen maar met de bedoeling een mes in hun rug te steken als het misloopt en met in hun andere hand een paraplu om direkt open te trekken zo dat er niets op hun hoofd terecht komt..

 • louis lievens

  Geens zal wel gelijk hebben dat Jambon zijn werk niet goed genoeg was,besparingen is nooit goed op de kap van de werkende man . Dat ze eens beginnen op besparingen in de regeringen , de parlementairen en aan het spijzen van de partij kassen. En als dat gebeurd is kunnen wij de tekorten aanvullen.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Wat had je verwacht weinig of geen respeckt krijgen ze nog wees ook vriendelijk dan krijg je dat terug ze doen gewoon hun werk van mij een dikke duim

 • Ramon Simon

  Te veel oorzaken om op te noemen zeker? De werkomstandigheden worden alsmaar slechter. Managers zonder kennis van het werkterrein komen alles herorganiseren en er een knoeiboel van maken. De verloning daalt omdat de koopkracht effectief daalt, van te weinig geld krijg je kopzorgen en word een mens ziek. Wie een inkomen heeft om normaal goed te leven is gelukkiger, een feit dat men onderschat.