Griffies van Leuvense vredegerechten sluiten vroeger door personeelstekort

De vredegerechten van Leuven zien zich wegens personeelsgebrek gedwongen om bepaalde griffies gedeeltelijk te sluiten in de namiddag. Het gaat om een tijdelijke maatregel. Dat heeft de Leuvense politierechter Kathleen Stinckens, ondervoorzitter van de vrederechters, gemeld.

"Diverse griffies bij de Leuvense vredegerechten beschikken over minder van vijftig procent van hun personeelskader, afwezigheden wegens ziekte niet meegerekend. Mobiele inzetbaarheid van personeelsleden uit andere vredegerechten is niet meer mogelijk zonder hun werking te ontwrichten", zegt Chris Fourie, vrederechter van het kanton Landen-Zoutleeuw en voorzitter van de vredegerechten Leuven. "De gemiddelde personeelsbezetting voor het gehele arrondissement Leuven bedraagt nog amper 63 procent. Een normale dienstverlening aan de bevolking is niet langer mogelijk."

Het vredegerecht van het kanton Haacht zal bij totale afwezigheid van griffiers en administratief personeel tot nader order een minimale dienstverlening bieden. De griffie zal er vanaf vandaag/maandag alleen nog open zijn op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur, met sluiting in de namiddag. Ook telefonische oproepen zullen in de namiddag niet meer beantwoord worden. De griffie van het vredegerecht van het kanton Tienen is elke werkdag gesloten vanaf 12.30 uur. Telefonische oproepen kunnen niet beantwoord worden.

"Het is mogelijk dat om dezelfde reden ook griffies van andere vredegerechten gesloten zullen moeten worden", stelt Fourie.

De gemiddelde personeelsbezetting voor het gehele arrondissement Leuven bedraagt nog amper 63 procent