Griepepidemie duurt langer dan normaal: "Nog grote stijging bij kinderen van 0 tot 4 jaar"

De griepepidemie in ons land is nog niet voorbij, integendeel. De piek van de epidemie is wel bereikt, zeker in Vlaanderen, maar het hoogtepunt zal langer duren dan normaal. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst aan VTM Nieuws.

Nog steeds krijgen dokters en ziekenhuizen veel patiënten met symptomen van griep over de vloer. Ook de krokusvakantie heeft daar weinig aan kunnen verhelpen. De verspreiding werd wel lichtjes afgezwakt, maar de piek is nog altijd niet significant verminderd. 

Enkel in Vlaanderen zien we een lichte daling, zegt Van Ranst, maar niet voldoende om te verklaren dat de epidemie achter de rug is. "Bij de kinderen van 0 tot 4 jaar is er nog een hele grote stijging, net als in Wallonië en Brussel." 

De viroloog verwacht zelfs dat de spoeddiensten pas over een tiental dagen een piek in het aantal patiënten zullen zien, wanneer mensen met complicaties naar het ziekenhuis zullen trekken. Met enkel een gewone griep naar het ziekenhuis gaan, is geen goed idee.

Ook in Nederland duurt de griepepidemie trouwens langer dan normaal. Onze noorderburen zitten nu voor de tiende week op rij boven de grens van 51 zieken op de 100.000 mensen. Gemiddeld duurt een epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan.

ANP XTRA29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Temmerman

  Velen zijn op maandag ziek, en op vrijdag zijn ze plots genezen ;-)

 • Jos Temmerman

  Vroeger vanaf de herfst gedurig ziek ,nu al 4 jaar een griepspuitje en nooit meer ziek..

 • Jan Boden

  Zelf slaap ik winter en zomer met het raam open en heb nog nooit griep gehad. Van Ranst is een mietje en hij weet het.

 • Jean Schoups

  @ Robby Brom. En het is ook opvallend dat die virussen verlof nemen in dezelfde periode van de schoolvakanties!!!

 • Tom De Backer

  Lol, Jean, ik zie je graag veel poeha verkopen omdat mensen te snel ziek worden. Te gek voor woorden, moet iemand die griep krijgt blijven werken misschien en de rest aansteken ? Mensen worden bij ons naar huis gestuurd om net te vermijden dat er meer ziek vallen... Degoutant die verzuurde maatschappij en die verzuurde reacties . Wat is de vlaming dankzij onze rechtse politiekers met hun holle slogans verzuurd geraakt...