Grens België-Nederland blijft voortaan open bij virus

Ferd Grapperhaus en Pieter De Crem.
ANP Ferd Grapperhaus en Pieter De Crem.
De grens tussen Vlaanderen en Nederland blijft in een volgend geval van een virus als corona open. Deze toezegging deed federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) na overleg met zijn Nederlandse collega Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De twee politici spraken elkaar op het gemeentehuis van Baarle-Nassau in Noord-Brabant, Nederland. Letterlijk een grensplaats, want de scheiding tussen Nederland en Vlaanderen gaat hier dwars door winkels en woningen. Bij het overleg waren enkele Nederlandse commissarissen van de Koning en hun Belgische collega's aanwezig.

Lastige situaties

De sluiting van de grens door de Belgen leidde vanaf maart tot lastige situaties. Families werden gescheiden, grensoverschrijdend woon-werkverkeer werd ernstig bemoeilijkt. Grapperhaus: "Tijdens de crisis was er voortdurend onderling overleg. Dit is de eerste keer dat we elkaar in deze setting spreken. De sluiting van de grens was een beslissing van de federale regering van ons buurland. Het was in een hectische periode, waarin beide landen heel snel met het virus aan de slag moesten.”

Ferd Grapperhaus en Pieter De Crem.
ANP Ferd Grapperhaus en Pieter De Crem.

Openbare veiligheid

"Het sluiten van de grenzen kun je eigenlijk niet meer doen", zegt De Crem achteraf. "Maar het was geen zaak van openbare orde, maar van openbare veiligheid."
Door het verschil in structuren tussen beide landen is uniformiteit in maatregelen volgens beide ministers onmogelijk. Wel streven ze naar "het beter laten overlopen van de verschillen" om de maatregelen aan beide kanten van de grens draaglijker te maken. In het najaar treffen de ministers elkaar in Antwerpen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • julien de meulder

  waarom hebben wij nog virologen nodig de regeringen doen toch wat ze willen mooi voorbeeld van decrem

 • Joeran Dijk

  erik Luykx, in Nederland is het dragen van mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Dus trein, tram, bus, metro en taxi. Zelf zie ik ook in supermarkten veel klanten met een mondkapje. Personeel is dat niet verplicht. Heb zelf ook bedenkingen bij het nut van mondkapjes.

 • gilbert Gijdé

  van die egoisten zoals deze week in knokke,hebben wij ook niet nodig-dan nog liever de grenzen sluiten

 • Jan Van den Berg

  Eindelijk toch eens goed nieuws van DE CREM voor de grensbewoners - want wij leven aan beide zijden van de grens en voor sommige inlanders moeilijk te begrijpen

 • Dirk Pype

  Jullie moeten ze maar sluiten als het te laat is,stelletje onkundigen.En waar is die koning van ons?.bezoekjes brengen aan fabrieken,wat betekend het nog voor een land een koning te hebben,ach ja,voor lintjes door te knippen.