Greet De Keyser ziet hoe rellen in VS verder escaleren: “Trump blijft dreigen om geweld met geweld te beantwoorden”

Onze correspondente Greet De Keyser.
VTM NIEUWS Onze correspondente Greet De Keyser.
De protesten in de Verenigde Staten tegen politiegeweld na de dood van een zwarte man worden steeds grimmiger. In verschillende staten kwam het tot grote demonstraties en zware rellen. In Indianapolis zou zelfs een dode zijn gevallen. In VTM Nieuws gaf correspondent Greet De Keyser haar visie op de chaotische toestand. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Trump ziet zichzelf nog steeds als een vechter”, klonk het. “Het land verwacht een oproep tot kalmte, maar dat heeft hij nog niet gedaan. Integendeel: hij dreigt er voortdurend mee om geweld met geweld te beantwoorden. Dat zorgt dan weer voor nog meer verdeeldheid en woede.”

“Gisteren kwam er een grote groep manifestanten rond het Witte Huis samen. Zij nemen het niet dat de president hen blijft uitschelden voor uitschot. Trump dreigde er echter mee om het leger op hen af te sturen. Ze willen een president die luistert, maar hij heeft duidelijk laten merken dat luisteren niet kan vooraleer het geweld stopt.”

Duizenden soldaten

In tientallen steden is het tot gewelddadige confrontaties gekomen tussen de politie en burgers die op straat kwamen naar aanleiding van de dood van George Floyd. In Minneapolis -waar de ongewapende zwarte Amerikaan eerder deze week na een politieactie overleed- patrouilleerden duizenden soldaten van de nationale garde door de straten en werd onmiddellijk opgetreden. Inmiddels verspreidde het protest zich ook naar de rest van het land.

Op de befaamde Rodeo Drive (Beverly Hills) werden winkels geplunderd.
EPA Op de befaamde Rodeo Drive (Beverly Hills) werden winkels geplunderd.

Winkels geplunderd in LA

In Los Angeles werden hippe winkels geplunderd, in Nashville (Tennessee) werd brand gesticht in een rechtbank. In Ferguson -in 2014 het toneel van gewelddadig protest nadat de 18-jarige Michael Brown door een politieagent werd doodgeschoten- werd het politiecommissariaat beschadigd. In Jacksonville (Florida) werd een agent in de hals gestoken en overgebracht naar het ziekenhuis, in Indianapolis werden drie mensen neergeschoten. Een van hen is intussen overleden. In New York doken videobeelden op van agenten die hun patrouillewagen door de menigte probeerden te sturen, maar door actievoerders werden omsingeld en aangevallen.

AFP

Avondklok

Meer dan twintig steden, waaronder Los Angeles, Miami en Chicago, legden een avondklok op in een poging om paal en perk te stellen aan de groeiende chaos. Die chaos is het gevolg van de dood van de 46-jarige George Floyd, die overleed na een brutaal politieoptreden in Minneapolis. Een van de vier betrokken politieagenten is vrijdag beschuldigd van moord. Hij is de blanke agent die zijn knie minutenlang op Floyds nek had gehouden.

REUTERS

Het drama en de woedende reacties op het politieoptreden hebben in de VS voor de zoveelste keer het debat over de hardhandige aanpak van zwarte Amerikanen weer aangezwengeld. Voor de autoriteiten is het daarbij moeilijk zoeken naar een evenwicht tussen enerzijds gehoor geven aan de kritiek en frustraties van een groot deel van de bevolking en anderzijds de onrust en chaos te temperen.

Photo News61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick claeys

  George Floyd is gewoon de trigger voor het barsten van de zweer die onderdrukking, minachting en uitbuiting heet. T Walgelijke Trump misbruikt steeds weer dergelijke zaken om zichzelf te etalleren als de machtige redder. Alleen... hij heeft er niet het intelect voor om het goed te doen.

 • patrick claeys

  George Floyd is gewoon de trigger voor het barsten van de zweer die onderdrukking, minachting en uitbuiting heet. Trump misbruikt steeds weer dergelijke zaken om zichzelf te etalleren als de machtige redder. Alleen... hij heeft er niet het intelect voor om het goed te doen.

 • Guy Stanbel

  Welkom in het beloofde land van de democratie.Wij volgen Amerika en China blindelings als ons voorbeeld,twee landen die de ondergang van onze vrijheden zijn.

 • bart vansteenkiste

  het is ook de enige oplossing als u niet kan luisteren naar gezag , dan maar met d e harde hand en dat zal sneller vruchten afwerpen dan wat u nu ziet , en je zal zien het zal afnemen wees gerust , tesnoods schieten met rubberen kogels , wie de warmte niet kan verdragen ga dan uit de keuken en als regen word u ook nat dus ook van rubberen kogels go go thrump...

 • Bart Samyn

  Can Cadostu : wat versta je onder 'minderheidsgroepen' ? In Belgie is het zo dat zelfs een 'meerderheidsgroep'(Vlaanderen) gedomineerd wordt door de andere(Franstaligen). En een andere minderheidsgroep (de migranten) zullen binnen een paar jaren de meerderheid vormen, nietwaar ! Zo rap wordt een minderhied een meerderheid.