Greenpeace wil af van fossiele auto’s in Brussel

Foto Baert
Greenpeace wil dat de volgende Brusselse gewestregering een ambitieus plan opstelt om van auto's met fossiele brandstof af te geraken. Dat heeft de milieuorganisatie vandaag gezegd.

Op een colloquium in Brussel presenteert Leefmilieu Brussel vandaag de resultaten van een brede raadpleging bij stakeholders over het verbod van voertuigen met verbrandingsmotoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Greenpeace was één van die stakeholders en verwacht van de volgende Brusselse regering een ambitieus plan om van fossiele auto's af te stappen.

Brussel moet een voortrekker worden.

Greenpeace

"Het klimaat en onze gezondheid vragen om ambitieus beleid in de volgende legislatuur", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "De huidige Brusselse regering nam een principebesluit om ten laatste in 2030 geen dieselwagens meer toe te laten. Maar dat moet sneller. Dieselwagens moeten ten laatste in 2025 verbannen worden en auto's op benzine en CNG (aardgas onder druk, red.) in 2030.”

Volgens Greenpeace is het draagvlak bij de bevolking er zeker. "Ouders, leerlingen en leerkrachten protesteren al maanden voor gezondere lucht en meer klimaatambitie. Brussel moet een voortrekker worden en zich laten inspireren door wat bijvoorbeeld in Parijs is beslist. In de Franse hoofdstad komen dieselwagens er niet meer in vanaf 2024, en benzinewagens vanaf 2030.”
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  De Groenen hier bij ons zijn een verzameling van misleide idealisten. en het is in mindere mate de vraag wat het ons zal kosten dan zijn de voorstellen realistisch. Fanaten alom pushen de e-auto terwijl de automobiel industrie in het verborgen reeds intensief de waterstof motor ontwikkeld. Maar blijkbaar willen ze eerst nog hun investeringen recupereren. En de misleidde verbruiker trapt er in!

 • frans Venloo

  Als ze maar in de belangstelling komen Greenpeace en groen gaan zinken in mei bij de verkiezingen zij trekken aan hetzelfde koordje Dus geen groene taksen in het vooruitzicht als de kiezer slim is en dat is de vraag maar .

 • Marc Coussement

  september 2018, autoloze zondag in Brussel. Volgens een artikel in HLN de maandag daarop, zuivere lucht in Brussel. De luchtverontreiniging was gedaald van waarde 400 naar 300..... (zie grafiek in dit bewuste artikel) Waw, van VEEL auto´s naar GEEN en we hebben een verbetering van 25%. En dan was het nog een warme september dag en dus was er geen verwarming in de huizen nodig. Mensen dit zijn feiten!

 • Rik Bogaert

  Zal Greenpeace dan voor mij een nieuwe wagen kopen? Dat is hetgeen we terugkrijgen voor de vele sponsoringen die we deden. Gedaan dus. Niks krijgen ze nog!

 • Daniel Meuleman

  Greenpeace heeft hier niets te willen. Ik wil ze weg.