Greenpeace veroordeeld voor actie tegen kerncentrale Doel

UNKNOWN

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft de vzw Greenpeace Belgium veroordeeld tot een geldboete van 8.250 euro met uitstel en het betalen van een materiële schadevergoeding aan Electrabel. De milieuorganisatie is schuldig bevonden aan het binnendringen van de nucleaire terreinen van de kerncentrale van Doel zonder vergunning, het beschadigen van de omheining en het onwettig gebruik van radio- en zendapparatuur. Dat gebeurde bij een actie van Greenpeace op 1 juli 2002. Electrabel diende een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen de milieuorganisatie.

Inbraak
Een tiental actievoerders van Greenpeace bestormden op 1 juli 2002 de kerncentrale van Doel. Ze probeerden via het water het terrein van Electrabel te betreden, maar de politie onderschepte hen. Aan de noordoostkant van de centrale knipten enkele militanten een omheining door, waarna ze een spandoek voor hernieuwbare energie toonden. Greenpeace ontkende de feiten niet, maar had om de vrijspraak gevraagd. De correctionele rechtbank was volgens de milieuorganisatie onbevoegd, omdat het een politiek misdrijf geweest zou zijn.

Politiek misdrijf
Voor het openbaar ministerie is de zaak duidelijk. "Omheiningen beschadigen mag niet, nucleair terrein betreden evenmin. De wet is overtreden", klonk het. De rechtbank volgde die stelling. Volgens rechter Freddy Troch is er bovendien hoegenaamd geen sprake van een politiek misdrijf. Daar had advocaat Johan Verstraeten van de vzw Greenpeace Belgium op aangestuurd, maar zijn argumenten werden niet gevolgd.

Tevreden
Greenpeace is echter tevreden met het vonnis, omdat de vereniging geen morele schadevergoeding moet betalen aan Electrabel. "Deze uitspraak moet gezien worden als de erkenning van het belang van de kritische stem van maatschappelijke organisaties die zich net als Greenpeace bekommeren om de toekomst van de planeet", zegt Peter De Smet, de algemeen directeur van Greenpeace. (belga/tdb)