Greenpeace pikt bewering Wouter Beke over klimaatbeweging niet: “Beneden alle peil”

BELGA
CD&V-voorzitter Wouter Beke is ervan overtuigd dat ex-minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) doelbewust beschadigd is. “Ik geloof niet in complottheorieën en samenzweringen, maar het is duidelijk dat extreemlinkse groepen het klimaatdebat kapen”, zegt hij in De Morgen. “Beneden alle peil”, reageert Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. 

“Dat uw partij geen geloofwaardig antwoord vindt op de bezorgdheid over klimaat en daarom nu ook kiest voor polarisering, dat is heel erg jammer. Maar dat u dat doet op kap van een 17-jarige geëngageerde jongedame is gewoon beneden alle peil”, reageert Joeri Thuis van Greenpeace op Bekes uitspraken. 

Schauvliege stapte deze week op als milieuminister nadat ze tijdens een toespraak het klimaatprotest had afgedaan als een georganiseerd complot tegen haar. Vooral de uitspraak dat “de Staatsveiligheid dat heeft bevestigd” deed haar de das om, want die bleek niet te kloppen.

Schauvliege beging de verbale uitschuiver naar eigen zeggen omdat ze overspoeld werd door “duizenden e-mails en sms’en, dag en nacht”, klonk het erg geëmotioneerd toen ze haar ontslag aankondigde.

De berichten waar de politica naar verwees, werden verstuurd na een oproep van ‘Act for Climate Justice’, die 41.000 Belgen aanspoorde om de vier klimaatministers in ons land te bestoken met mails, sms’en en telefoontjes.

Uitgerekend de dag voor de bewuste speech werd Schauvliege platgebombardeerd met sms’en, zegt Hilde Crevits, viceminister-president van CD&V, dit weekend in een interview met onze krant. “Eigenlijk doelde ze daarop toen ze zei dat er meer actoren in het spel zijn dan alleen de klimaatspijbelaars. Maar goed, alles wat ze daaraan toevoegde over de Staatsveiligheid was fout”, aldus Crevits.

Doelbewust beschadigen 

Volgens voorzitter Beke is het duidelijk dat sommigen Schauvliege doelbewust politiek wilden beschadigen. “Ik geloof niet in complottheorieën en samenzweringen, maar dat extreemlinkse groepen het klimaatdebat kapen, is wel duidelijk. Het is ook geen geheim dat Greenpeace Anuna De Wever adviseert wanneer ze op tv komt.”

De christendemocraat meent dat het klimaatdebat precies hetzelfde overkomt als het migratiedebat.

“Het zijn thema’s die mensen heel erg beroeren, die veel oprecht engagement losweken en waar de burger oplossingen voor verwacht. Er zijn voor beide thema’s ook redelijke oplossingen voorhanden. Maar het migratiedebat wordt gekaapt door extreem-rechts, met Schild & Vrienden en consorten. Het klimaatdebat is gekaapt door PVDA. Dat is niet onschuldig.”

Greenpeace: “Dit is beneden alle peil”

“Dat uw partij geen geloofwaardig antwoord vindt op de bezorgdheid over klimaat en daarom nu ook kiest voor polarisering, dat is heel erg jammer. Maar dat u dat doet op kap van een 17-jarige geëngageerde jongedame is gewoon beneden alle peil”, reageert Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace, op Facebook en Twitter.

“Anuna is een slimme meid en informeert zich. Het is niet onlogisch dat ze (onder andere) naar Greenpeace komt als ze meer wil weten over klimaat en mobilisatie. Wij van onze kant helpen graag mensen die hetzelfde willen als wij: meer ambitie voor het klimaat”, legt Thijs uit. “U doet alle jongeren en mensen die bezorgd zijn om het klimaat onrecht aan door te suggereren dat zij zich laten gebruiken. De politiek wil dit debat blijkbaar zo snel mogelijk verzwakken en begraven. Da’s simpeler dan actie ondernemen, natuurlijk.”

Bekijk ook:
161 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Van Rafelghem

  Als je kijkt naar het gedrag van de CEO van Greenpeace, op en af vliegen naar je werk omdat je niet wenst te verhuizen, dan zou ik maar héél snel ophouden met anderen te beleren en te bekritiseren. Veeg je eigen stoep en als eenieder dat doet is de straat schoon

 • André Van Elslande

  Dat iedereen zelf eerst probeert mee te werken om energieverslindende en vervuilende gewoontes te verminderen of uit te schakelen. Er zijn individuele mogelijkheden genoeg maar verwend zijn is moeilijk om te keren.

 • Roger Declercq

  Wat kan een klein landje zoals België doen tegen de klimaatverandering? Niets! Ik ben akkoord dat er iets moet veranderen, maar dat zal moeten gebeuren op Europees vlak of zelfs wereldwijd. Als andere landen zoals China, India, Polen, ... niets willen wijzigen zullen eventueel Belgische maatregelen of betogingen zeker niets opleveren.

 • Patrick Vitalson

  Als onze planeet redden een zaak is van links is de planeet om zeep helpen een zaak van rechts?

 • San Pauwels

  Politici negeren de klimaatproblematiek of doen aan struisvogelpolitiek. Er is een gebrek aan een langetermijnvisie. Oudere politici negeren wetenschappelijke kennis omdat het niet in hun kraam past en omdat ze bang zijn van verandering. Beke beseft dat het klimaatbeleid van Schauvliege niet veel voorstelt en zoekt nu een zondebok voor het eigen falen.